Mitta Oy:n ja Kemijoki Oy:n lumimittauksen kehitysprojekti jatkuu – tulokset tukevat kevättulviin varautumista ja tulvien suuruuden arviointia

Drone-lidar-tekniikka havaittiin projektin koemittauksissa toimivaksi. Dronen avulla lennettävät mittaukset mahdollistavat lumen määrän tarkastelun entistä laajemmalta alueelta, ja perinteisiin lumimittauksiin yhdistettynä uusi tekniikka parantaa datan tarkkuutta. Yhteishanke etenee uusien mittausratkaisujen selvittämiseen.

Osana vuonna 2023 käynnistynyttä kehitysprojektia olemme toteuttaneet dronen avulla lennettäviä lumimittauksia yhteistyössä velvoite-, ympäristö- ja patoturvallisuustöiden kumppanimme Mitta Oy:n kanssa. Projektissa hyödynnetään lidar-mittausta (“light detection and ranging”), jolla tarkoitetaan valon tunnistamiseen pohjautuvaa etäisyysmittausta. Olemme testanneet dronen avulla myös lämpökameramittauksia, jotka havaitsivat onnistuneesti jääreittien sulapaikkoja.

”Olemme tyytyväisiä projektista saatuihin tuloksiin. Keväällä 2024 mittasimme Mitta Oy:n kanssa drone-lidar-tekniikalla Porttipahdan-Lokan eteläpuolelta neljää noin 25 hehtaarin suuruista koealuetta. Lisäksi olemme tänä vuonna toteuttaneet yhdessä perinteisistä lumimittauksista koostuvan suppeamman mittauskierroksen. Yhteistä kehitystyötä tullaan tekemään myös jatkossa”, kertoo Kemijoki Oy:n tuotannosta ja jatkuvuuden hallinnasta vastaava johtaja Heikki Poikela.

Saatuja tuloksia on jo voitu hyödyntää usean eri toimijan, kuten Ilmatieteen laitoksen sekä Suomen ympäristökeskuksen eli SYKE:n työssä. Kerätty tieto tukee myös Lapin Ely-keskuksen vetämää tulvaryhmää sekä Ilmatieteen laitoksen ja SYKE:n asiantuntijoista koostuvaa Tulvakeskusta kevättulviin varautumisessa.

”Yhteisen projektimme näkökulmana on, että kerätty tieto ja ymmärrys annetaan eteenpäin myös muiden siitä hyötyvien toimijoiden käyttöön. Jatkamme Mitan kanssa työtä sen eteen, että lumimittausten tuloksia saadaan tarkennettua entisestään”, Heikki toteaa.

Yhteinen kehitysprojekti jatkuu

Seuraavat mittaukset on suunniteltu toteutettavaksi alkuvuodesta 2026 perinteisiä ja drone-mittauksia yhdistämällä. Samalla kartoitetaan lumen syvyys ja vesiarvot maatutkan avulla. ”Tavoitteena on edistää uudenlaista mittaustekniikkaa, joka mahdollistaa entistä laajempien alueiden mittaamisen entistä nopeammin”, kuvaa Mitta Oy:n palvelupäällikkö Jukka-Pekka Veijola.

Lämpökamerakuvasta erottuu valkoisena pisteenä jään sulapaikka, joka jää tavallisessa videokuvassa lumen peittoon. Kuva: Mitta Oy

Dronen avulla on toteutettu myös lämpökameramittauksia, jotka paljastavat vesistöalueilta heikon jään paikkoja. ”Tutkimme, voiko lämpökameran avulla havaita esimerkiksi jääteille syntyneitä avantopaikkoja. Ohuemman jään alueet erottuivat dronen kuvista selvästi. Olemme käyttäneet drone-lämpökameramittauksia onnistuneesti myös esimerkiksi patojen suotopaikkojen paikantamiseen. Selvitämme mahdollisuuksia hyödyntää tekniikkaa paikallisten jäällä liikkujien ja matkailijoiden turvallisuuden parantamiseksi”, Jukka-Pekka avaa.

Mittaustulokset tukevat tulvien arviointia

Projektin aikana kerättyä tietoa hyödynnetään myös kevättulvaan varautumisessa. Tulokset tarjoavat Kemijoki Oy:lle ja muille toimijoille entistä tarkempia arvioita siitä, millainen vesimäärä maastosta on odotettavissa sulannan alkaessa.

Kemijoen kevättulvasta odotetaan keskivertoa pienempää. Itäkairan ja Kittilän yläpuolisen alueen lumimäärien vuoksi virtaamat voivat kuitenkin paikoin nousta lähelle vahinkorajaa. Toukokuun alkupuolen lämpötila ja sademäärä ratkaisevat alueelliset pinnankorkeudet.

”Kevät on tänä vuonna pari viikkoa aikaisessa. Sulanta on jo käynnistynyt valuma-alueen eteläisessä osassa, ja Kemijoella eletään parhaillaan tulvan ensimmäistä huippua. Huhtikuun loppua lähestyttäessä sää viilenee, ja valunta maastosta vähenee. Odotamme tulvan toista huippua toukokuun puolivälin tietämille”, Heikki kuvaa, ja jatkaa: ”Varaudumme kevättulvaan aiempien vuosien tapaan yhdessä kumppaneidemme kanssa. Seuraamme yhteistyössä Tulvakeskuksen ja Lapin Ely-keskuksen kanssa tiiviisti vesitilanteen kehittymistä.”

Lisätietoja

Jukka-Pekka Veijola
Palvelupäällikkö
Mitta Oy
Sähköposti jukka-pekka.veijola@mitta.fi
Puhelin 040 820 8207

Heikki Poikela
Johtaja, tuotanto ja jatkuvuuden hallinta
Kemijoki Oy
Sähköposti heikki.poikela@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4469


Lue lisää