Joustavaa ja uusiutuvaa vesisähköä

Vesisähkö on tärkein uusiutuva sähköntuotantomuoto Suomessa. Tehtävämme Kemijoki Oy:ssä on sujuvoittaa vesisähköllä suomalaista arkea ja energiasiirtymää.

Suomi ja Eurooppa ovat historiallisen energiamurroksen edessä. Yhteiskunta ja ihmisten arki jatkavat sähköistymistä ja digitalisoitumista. Samalla käynnissä on taistelu ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Sähkönkulutuksen arvioidaan puolestaan kasvavan puolitoistakertaiseksi vuoteen 2040 mennessä. Suomi ja Eurooppa tarvitsevat paljon lisää vähäpäästöistä ja joustavaa sähköntuotantoa sekä sähkön varastointikapasiteettia.

Tasapainottavaa vesivoimaa

Suomen tie vähähiilisyyteen edellyttää siirtymistä puhtaaseen sähköön. Sääriippuvat tuuli- ja aurinkosähkö kasvavat rivakasti. Sähköntuotannon ja hinnan heilahdukset toistuvat. Hiilineutraalissa sähköjärjestelmässä vesivoimalla on avainrooli kulutuksen ja tuotannon tasapainottavana säätövoimana. Vesisähköllä on myös suuri merkitys Suomen omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle.

Noin puolet Suomessa tuotetusta uusiutuvasta sähköstä on vesivoimaa. Tästä Kemijoki Oy tuottaa kolmanneksen. Kemijoki Oy on Suomen merkittävin vesisähkön tuottaja. Olemme olennainen osa Suomen kehittyvää sähköjärjestelmää.


Katso myös