Kemijoki Oy vie aluehallintoviraston kalatalousvelvoitteiden muuttamista koskevan päätöksen hallinto-oikeuden käsiteltäväksi ja arvioitavaksi
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi 29.7.2024 päätöksensä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hakemuksesta Kemijoen kalatalousvelvoitteiden muuttamiseksi. Päätöksessä vesivoiman ja säätösähkön tuotannon merkitys on tunnustettu ja Kemijoen voimalaitoksia voidaan jatkossakin käyttää Suomen sähköntarpeen mukaan.
Olemme tyytyväisiä, että aluehallintovirasto hylkäsi Lapin ELY-keskuksen velvoitemuutoshakemuksen monilta osin, mukaan lukien kohtuuttomat ja epärealistiset kalateiden toimivuusvaatimukset.
”Olemme Kemijoki Oy:ssä asettaneet tavoitteeksi vaellusyhteyden luomisen Ounasjoelle ja osittain luonnonvaraisen vaelluskalakannan aikaansaamisen Kemi-Ounasjoen vesistöön. Tämän suhteen päätös on samansuuntainen yhtiön strategian ja luonnon monimuotoisuus LUMO-ohjelman kanssa”, Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen toteaa. Aluehallintovirasto määräsi yhtiön vaiheittain selvittämään ja suunnittelemaan kustannuksellaan Taivalkosken, Ossauskosken, Petäjäskosken ja Valajaskosken voimalaitospatojen yhteyteen lohen ja meritaimenen ylös- ja alasvaellusrakenteet sekä jättämään niiden perusteella voimalaitoskohtaiset hakemukset.
Aluehallintovirasto arvioi yhtiön tapaan, ettei täysin itseään ylläpitävien lohi- ja meritaimenkantojen muodostuminen Kemijoelle lähitulevaisuudessa ole todennäköistä.
Aluehallintoviraston päätös on kuitenkin monilta osin myös ongelmallinen. Päätöksessä velvoiteistutusten moninkertaistamista perustellaan vahinkoarviolla, joka on selkeästi virheellinen. Vahinkoarvio johtaisi kohtuuttomiin ja massiivisiin kalojen velvoiteistutuksiin. Aluehallintoviraston päätöksen edellyttämät istutukset viisinkertaistaisivat yhtiön nykyiset velvoiteistutukset. Silloin ne noin kaksinkertaistaisivat koko Itämeren alueen lohi-istutukset ja niitä olisi käytännössä mahdoton toteuttaa.
Aluehallintoviraston päätös on monilta osin puutteellisesti perusteltu eikä sisällä riittäviä selvityksiä. Päätöksestä puuttuu esimerkiksi lainmukainen tarkastelu velvoitemuutoksella saavutettavista hyödyistä ja haitoista. Yhtiön kokonaisarvion mukaan päätös ei ole vesi- ja hallintolain mukainen, joten viemme päätöksen hallinto-oikeuden käsiteltäväksi ja arvioitavaksi.
”Vaikka joudumme hakemaan muutosta päätökseen, niin jatkamme päättäväisesti vapaaehtoista vaelluskalatyötä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Oikeudellisella prosessilla ei siis ole suoria vaikutuksia yhtiön strategian mukaiseen tavoitteeseen luoda Kemijoelle, vapaaehtoisin toimin ja vaiheittain edeten, osittain luonnonvarainen vaelluskalakanta aina Ounasjoelle saakka”, Timonen tiivistää.
Tutustu Kemijoki Oy:n valitukseen ja sen keskeisimpiin liitteisiin alta:
- Kemijoki Oy:n valitus PSAVI:n päätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle 3.9.2024
- Liite 2: Selvitys muutoksenhaunalaisen päätöksen kustannuksista
- Liite 3: Professori emeritus Kaarlo Tuorin oikeudellinen asiantuntijalausunto
- Liite 5: Analyysi muutoksenhaunalaisen päätöksen kalataloudellisista perusteista
Taustaa
Lapin ELY-keskus jätti vuonna 2017 Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Kemijoen vesivoimalaitosten ja Raudanjoen Permantokosken vesivoimalaitoksen kalatalousvelvoitteiden muuttamista koskevan hakemuksen. Lapin ELY-keskus vaati hakemuksessaan kalatalousvelvoitteiden muuttamista tavalla, josta olisi seurannut merkittävät rajoitukset voimalaitosten säätökykyyn sekä Kemijoki Oy:lle kohtuuttomat kustannukset.
Lisätietoja
Tuomas Timonen
Toimitusjohtaja
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4410
Sähköposti tuomas.timonen@kemijoki.fi