Yhteistyöllä vaelluskalakannat vahvemmiksi Lieksanjoella

Kemijoki Oy, Lieksan kaupunki, Metsähallitus, Ruunaan kalastusalue ja Pielisen kalastusalue allekirjoittivat tänään yhteistyösopimuksen vaelluskalakantojen elvyttämiseksi Lieksanjoella. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Pieliseen laskevan Lieksanjoen vaeltavia järvilohi- ja taimenkantoja ja palauttaa niiden luontainen elinkierto.

Juha Sipilän hallitus linjasi ohjelmassaan tehostavansa uhanalaisten kalalajien suojelua ja toimeenpanevansa kalatiestrategiaa. Hallituksen kärkihankekokonaisuuden sisällä on kirjaus vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttämisestä pilottikohteissa.

Yksi pilottikohteista on Lieksanjoen vesistöalue. Nyt solmitun yhteistyösopimuksen tavoitteena on johtaa ja ohjata toimenpidesuunnitelman toteutumista sekä valmistella hankkeen jatkoa seuraavina vuosina.

”Yhteistyö on lähtenyt jouhevasti käyntiin jo alkuvuodesta, kun valmistelimme suunnitelmaa Lieksanjoen kehittämistoimenpiteistä. On hienoa olla mukana tässä työssä, sillä meillä kaikilla on yhtenevät tavoitteet uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. Tästä on hyvä jatkaa,” iloitsee Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Alustavien suunnitelmien mukaan tulevat toimenpiteet kohdistuvat emokalojen pyydystämisen tehostamiseen, ylisiirtoihin, lisääntymisalueiden kunnostuksiin Pankajärven yläpuolisella jokialueella sekä tuki-istutusten tehostamiseen. Seuraavaksi osapuolten on tarkoitus hakea toimenpideohjelmaan tarvittava rahoitus.

”Kemijoki Oy:n selkeä tavoite on vaelluskalakantojen palauttaminen ja vahvistaminen. Lieksanjoki on hieno esimerkki useiden tahojen mutkattomasta, vapaaehtoisuuteen perustuvasta yhteistyöstä”, Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen toteaa.

Lisätietoja:
Kemijoki Oy
Ympäristöpäällikkö Erkki Huttula
sähköposti: erkki.huttula@kemijoki.fi


Lue lisää