Virtaama on petollisin voimalaitoksen lähellä – muista turvallisuus!

Vaikka vesi näyttäisi tyyneltä, virtaus saattaa olla arvaamattoman kova veden pintakerroksen alla. Jokivarsissa ja vesillä liikkujien on syytä olla tarkkana ja noudattaa varotuksia erityisesti voimalaitosten lähellä.

Kesälomakausi houkuttaa vesille paljon kalastajia, veneilijöitä ja uimareita. Kemijoki Oy:n valvomopäällikkö Erkki Nuortio listaa asiat, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta liikkuminen joella sujuisi mahdollisimman turvallisesti:

  • Virtaama on petollinen etenkin voimalaitoksen yläpuolisessa altaassa. Vesi näyttää tyyneltä eikä kuohu, mutta imu heti vesipinnan alla saattaa olla vaarallisen voimakas ja vie nopeasti mukanaan voimalaitoksen vesiteihin.
  • Voimalaitoksen alapuolella kuohut näkyvät, joten virtaaman voima on helpompi arvata. Virta viekin hetkessä kauas rannasta ja aiheuttaa huonommalle uimarille vaaranpaikan.
  • Voimalaitosten ympärillä olevia suoja-aitoja ei saa ylittää. Ne ovat olemassa alueella liikkuvien turvallisuuden takaamiseksi.
  • Kemijoen, Lieksanjoen ja Kymijoen vesistöissä saa kalastaa lähes kaikkialla. Voimalaitospatojen ala- ja yläpuolella kalastus on kielletty 100 metrin matkalla. Kalastus on kielletty myös voimalaitospadoilla.
  • Vapa ja voimalaitosten läheisyydessä kulkevat sähkölinjat ovat vaarallinen yhdistelmä. Se on yksi syy, miksi kalastaminen voimalaitosten välittömässä läheisyydessä on kielletty.
  • Voimalaitosten vieressä olevia luukkuja käytetään tulvan aikaan ohijuoksutuksiin. Joskus niitä joudutaan avaamaan myös häiriötilanteissa. Siksi lähelle ei ole syytä mennä myöskään kesäaikaan. Summeri varoittaa tulvaluukkujen avautumisesta.

Lue lisää