Veden voimalla -blogi: Peruskorjaukset ovat kuin vesivoiman olympialaiset, jotka vaativat huolellista valmistautumista
Toisin kuin neljän vuoden välein toistuva urheilujuhla, ovat peruskorjaukset paljon harvinaisempia. Kemijoki Oy:llä voimalaitokset suunnitellaan alusta alkaen sillä ajatuksella, että niiden koneistoja ja muita järjestelmiä kokonaisvaltaisesti huolletaan ja uusitaan suurin piirtein 30-40 vuoden välein.
Vesivoimaosaajaa siis lykästää, jos pääsee työuran aikana mukaan suunnittelemaan tai johtamaan peruskorjaushanketta. Nyt mahdollisuuksia on luvassa useita, kun Kemijoen sivujoki Kitisen voimalaitosten peruskorjaukset jatkuvat vielä monen vuoden ajan. Parhaillaan valmistumassa on Kokkosnivan voimalaitoksen peruskorjaus, jonka jälkeen vuonna 2022 vuorossa on Kurkiaskan peruskorjaus.
Huippu-urheilun tavoin peruskorjaushankkeet vaativat vuosien valmistautumista muutaman kuukauden kestävää suoritusta eli itse työvaihetta varten. Esimerkiksi syksyllä 2020 valmistuneen Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjaushankkeen suunnittelu alkoi vuonna 2017 tarjouspyyntöjen lähettämisellä urakoitsijoille, ja sitäkin ennen vuonna 2016 viimeisteltiin vielä koneiston kuntotutkimukset ja -raportit. Näinkin aikaisessa vaiheessa tehtiin myös jo korjaustöiden esisuunnittelua. Esittelemme peruskorjaushankkeen työvaihetta tarkemmin uudella videolla.
Peruskorjaukset ovat tärkeitä energian huoltovarmuuden kannalta
Peruskorjauksen sekuntikello lähtee käyntiin silloin, kun korjattavan voimalaitoksen koneisto pysäytetään. Sen jälkeen laitoksen koneisto – tai koneistot – puretaan, kunnes päästään viimein sähköä tuottavaa turbiinia pyörittävään juoksupyörään asti. Porttipahdan tapauksessa laitoksen 40 vuotta palvellut juoksupyörä nostettiin ylös viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Sen tilalle asennettiin uusi juoksupyörä, joka on yksilöllisesti suunniteltu voimalaitoksen vedenpinnan korkeuden, vesimäärien ja putouskorkeuden mukaan.
Kun koneisto on purettu, viedään puretut osat korjattavaksi tai läpikotaisin uusittavaksi. Myös peruskorjausten logistiikka vaatii huolellista suunnittelua: Porttipahdan hankkeessa laitoksen päämuuntaja siirrettiin erikoiskuljetuksena noin 700 kilometrin päähän Vaasaan. Kaiken muun ohella myös mm. voimalaitoksen turbiini sekä sähkö- ja automaatiojärjestelmät uusittiin. Huhtikuussa 2020 alkanut Porttipahdan peruskorjaus saatiin viimein päätökseen saman vuoden lokakuussa, jolloin tuliterä koneisto alkoi jälleen tuottamaan aiempaa tehokkaammin ilmastoystävällistä ja uusiutuvaa vesisähköä: Voimalaitoksen teho kasvoi 35 megawatista 40,5 megawattiin.
Vaikka Porttipahdan peruskorjaushankkeessa erinomaista työtä tehneille Kemijoki Oy:n ja kumppaneiden työntekijöille ei olympialaisten tavoin ole mitaleita tai palkintopallisijoja jaossa, on tärkeää pitää mielessä hankkeiden laajempi rooli yhteiskunnassamme. Vesivoimalaitosten peruskorjaukset vahvistavat uusiutuvan ja joustavan säätövoiman tuotantovarmuutta, jolla on lisäksi tärkeä rooli energian huoltovarmuuden kannalta.
Kirjoittaja Jukka Hahka on Kemijoki Oy:n projektipäällikkö, joka vastasi Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjauksesta. Jukalla on yli 23 vuoden kokemus vesivoiman parissa työskentelystä. Olympiamitalia Jukkakaan ei ole saanut, mutta hänet palkittiin hiljattain Suomen Valkoisen Ruusun ansioristillä tunnustuksena tärkeästä työpanoksesta yhteiskunnan eteen.