Valmistautuminen kevättulvaan etenee suunnitellusti – seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä yhdessä kumppaniemme kanssa

Ounasjoen latva-alueella sekä Lokan ja Porttipahdan tekojärvien alueella lunta on keskimääräistä enemmän, mutta muualla Kemijoen vesistöalueella lumen määrä on tavanomaisella tasolla. Huhtikuun puolivälin lumimäärän perusteella Kemijoen vesistöalueella voi olla edessä keskimääräinen kevättulva. Lopullinen vesimäärä ja ajoitus riippuu kuitenkin sääolosuhteista.

Kevättulvaan on Kemijoki Oy:ssä valmistauduttu edellisvuosien tapaan huolellisesti. Kemijärveen, Olkkajärveen sekä Lokan ja Porttipahdan tekojärviin on tehty tilaa sulamisvesiä varten. Kemijärvi ja Olkkajärvi ajetaan lupaehtojen alarajalle juuri ennen tulvan alkua. Voimalaitoksilla tehdään vielä viimeisiä valmistelutöitä ennen tulvaa. Testaamme huhtikuun aikana muun muassa tulvaluukkujen toimintaa ja toteutamme koneistojen vuosihuoltoja.

”Edessä on näillä näkymin perinteinen kevättulva, eli se poikkeaa kaikista edellisistä tulvista. Lumimäärän perusteella tulva voi olla keskimääräisellä tasolla, mutta muuttujia on edelleen paljon. Jos lämmin jakso jatkuu ja lumet sulavat nopeasti, tai sulannan kanssa esiintyy samanaikaisesti voimakkaita vesisateita, voi tulva ollakin virtaamiltaan odotettua suurempi. Seuraamme nyt tilanteen kehittymistä tiiviisti yhdessä viranomaisten ja kumppaneidemme kanssa”, Kemijoki Oy:n tuotantoyksikön johtaja Heikki Poikela kertoo.

Lapin ELY-keskuksen johtama tulvaryhmä kokoontuu tänä vuonna ensi kertaa huhtikuun puolivälissä.

Kehotamme jäällä liikkujia nyt erityiseen varovaisuuteen. Jäät ovat olleet koko talven tavanomaista heikompia, minkä lisäksi auringonpaiste sulattaa huhtikuussa jääpeitettä nyt kovaa vauhtia. Samalla järvien lopputyhjennykset kasvattavat virtaamia, mikä heikentää jäitä jokialueella.

Ajantasaista tietoa kevättulvasta

Vesitilanne ja viranomaisennusteet: www.vesi.fi. Sivulta saa tietoa myös tulviin varautumisesta ja toiminnasta tulvatilanteessa. Tutustu myös Lapin ELY-keskuksen tulvatilanneoppaaseen.

Tulvatilanteen kehittymistä voi seurata vesistöennustemallien avulla Tulvakeskuksen sivuilla.

Lisätietoja

Heikki Poikela
Johtaja, tuotantoyksikkö
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4469
Sähköposti heikki.poikela@kemijoki.fi

Juha Kytölahti
Valmiuspäällikkö
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4455
Sähköposti juha.kytolahti@kemijoki.fi


Lue lisää