Vähäjoen Louhikoskeen 26 000 rasvaeväleikattua meritaimenen jokipoikasta

Istutimme tällä viikolla 26 000 rasvaeväleikattua meritaimenen 1-vuotiasta jokipoikasta Vähäjoen Louhikoskeen Tervolaan. Istutus on osa vapaaehtoisia velvoitteiden ulkopuolisia toimenpiteitä.

Istutetut kalat ovat rasvaeväleikattuja ja alitsariini-värjättyjä. Värjäyksellä voidaan seurata kalojen vaiheita istutuksen jälkeen. Leikattu rasvaevä taas kertoo kalastajalle, onko kyseessä uhanalainen luonnossa syntynyt kala vai istutettu rasvaevätön sukulainen. Rasvaevälliset saalistaimenet on suositeltavaa palauttaa takaisin veteen, rasvaevättömiä voi ottaa saaliskalaksi, kunhan kalastuslain säädökset huomioidaan.

”Haemme valmiiksi värjätyn mädin Luonnonvarakeskukselta Taivalkoskelta tai Keminmaasta vuosittain helmi-maaliskuussa. Tämä mäti on silmäpisteasteista, eli poikasten silmät näkyvät mustina pisteinä mätijyvän sisällä. Värjäyksestä jää jälki kalan kuuloluuhun, josta sen pystyy näkemään myöhemmin vain erikoismikroskoopilla. Tätä värjäystapaa käytetään, kun halutaan merkitä suuria istukasmääriä. Viime syksystä asti rasvaeväleikkaus on otettu käyttöön velvoiteistutuksiin menevien 1-vuotiaiden poikasten merkitsemiseksi”, kertoo tuotantopäällikkö Kari Pukkila Voimalohi Oy:stä.

Uuden kalastuslain mukaan istutettavien meritaimenten tulee olla rasvaeväleikattuja vuodesta 2017 alkaen. ”Halusimme ottaa tähän ennakkolähdön jo vuotta aikaisemmin”, kertoo ympäristöpäällikkö Erkki Huttula Kemijoki Oy:stä.

”Maanantaina istutetut kalat ovat yksivuotiaita meritaimenen poikasia. Niiden keskipaino on noin 13 grammaa ja pituus 11 senttiä. Kalojen yleiskunto oli loistava: poikaset olivat virkeitä, eikä niiden evissä näkynyt kulumista.”, Pukkila jatkaa.

Voimalohi Oy hoitaa Kemijoki Oy:n ja PVO-Vesivoima Oy:n kalanistutusvelvoitteet ja on istuttanut Kemijokisuulle tämän kevään aikana 92 000 kaksivuotiasta meritaimenen vaelluspoikasta ja 711 000 kaksivuotiasta lohen vaelluspoikasta. Meritaimenista valtaosa eli lähes 84 000 kpl oli rasvaeväleikattuja. Nyt toteutetun Vähäjoen meritaimenen jokipoikasistutuksen lisäksi istutimme velvoitteen ulkopuolisena eränä huhtikuussa 63 000 lohen jokipoikasta Ounasjokeen. Koko Kemijoen ja sen merelliselle vaikutusalueelle istutetaan vuosittain useita miljoonia kalanpoikasia ja pyyntikokoista kalaa.


Lue lisää