Vaelluskalaratkaisu Kemijoen Taivalkosken voimalaitokselle

Kerroimme vuoden alkajaisiksi, että suunnittelemme ja toteutamme vaelluskaloille padon ohitusratkaisun Taivalkosken voimalaitoksen yhteyteen. Keräsimme tammikuussa verkkosivuilla ja kasvokkain tapaamisissa näkemyksiä parhaasta Taivalkosken padon ohitusratkaisusta. Yhteensä 1 727 ihmistä otti kantaa padon ohituksen toteutustapaan. 65 % kannanotoista meni kalauomalle, 30 % Kalasydämelle ja 5 % kalaportaalle.

”Näin selvä tulos antaa selkeät askelmerkit Taivalkosken padon ohitusratkaisun suunnittelulle. Selvitämme äänestystuloksen mukaisesti, onko Taivalkoskelle mahdollista rakentaa kalauoma. Kartoitamme nyt suunnittelukumppaneita, joilla on paras osaaminen vastaavista hankkeista”, kertoo Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Suunnitelma Taivalkosken kalauoman rakentamisesta valmistuu vuoden 2019 aikana. Ennen varsinaista suunnitteluprosessia voimalaitoksen ympäristössä on tehtävä kartoitus- ja maastotöitä. Kalauoman rakentamistyöt alkavat aikaisintaan muutaman vuoden kuluttua, sillä rakentamista varten tarvitaan esimerkiksi rakennus- ja vesitalouslupa. Lupaprosessi vie vähintään vuoden.

Taivalkosken vaelluskalaratkaisun edistäminen on ajankohtaista nyt, kun nousuhalukkaiden kalojen määrä on kasvanut. Syksyllä 2018 Isohaaran ja Taivalkosken voimalaitosten alapuolella toteutettujen koekalastusten tulokset osoittivat, että Isohaaran kalateistä on noussut aikaisempaa enemmän lohia ja taimenia.

Paikallisilla ratkaisuilla ja yhteistyöllä tuloksia

Kemijoki Oy:n tavoitteena on palauttaa osittain luonnonmukainen vaelluskalakanta Kemi- ja Ounasjokeen. Vaelluskalojen palauttaminen on mittava hanke, joka vaatii laajan valikoiman toisiaan tukevia toimenpiteitä.

”Pelkkä padon ohitusmahdollisuus ei riitä, vaan tarvitaan myös lisääntymiseen sopivia alueita. Kunnostamme kutualueita Taivalkosken yläpuolisissa sivujoissa ja suunnittelemme parhaillaan eri tahojen kanssa yhteistyötä lisääntymisalueiden vahvistamiseksi elinympäristökunnostuksin. Uskomme vaelluskalakantojen edistämisessä paikalliseen yhteistyöhön ja yhdessä tekemiseen, josta meillä on hyviä kokemuksia Lieksanjoelta”, toteaa Erkki Huttula.

Kiitos jokaiselle näkemyksensä ilmaisseelle ja Taivalkosken padon ohitusratkaisun ympärillä käytyyn keskusteluun osallistuneelle! Kemijoki Oy kertoo Taivalkosken seuraavista vaiheista lisää kevään aikana. Lisätietoa padon ohitusvaihtoehdoista ja Taivalkosken vaelluskalaratkaisun etenemisestä löytyy Kemijoki Oy:n verkkosivuilta.


Asiantuntijamme keskustelemassa Taivalkosken ohitusratkaisun toteutustavasta Keminmaan K-Citymarketissa 25.1.2019.


Lue lisää