Uusiutuvaa vesivoimaa ja osaamista

Kemijoki Oy haluaa olla Suomen arvostetuin ja vastuullisin vesivoiman tuottaja. Uudenlaisten osaamisten ja uusien dataratkaisujen hyödyntäminen ovat vesivoiman tuotannon ja yhtiön toiminnan kehittämisessä avainasemassa.

Kemijoki Oy on Suomen merkittävin vesi- ja säätövoiman tuottaja 20 vesivoimalaitoksen, kahden tekojärven ja kahden luonnonjärven säännöstelyn turvin. Noin puolet kotimaisesta uusiutuvasta sähköenergiasta on vesivoimaa ja Kemijoki Oy tuottaa siitä kolmanneksen. Vesivoimalla tuotetaan yli 80 % Suomessa tuotetusta säätösähköstä.

”Vesivoima on kustannustehokas ja ilmastoystävällinen tapa sähköjärjestelmän vaatiman jouston tuottamiseen. Tuotantoamme säädetään tarpeen mukaan sekuntitasolla jo tänään. Tulevaisuudessa energiavarastojemme ja joustokyvyn merkitys kasvaa entisestään”, sanoo Kemijoki Oy:n strategia- ja kehitysjohtaja Sakke Rantala.

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Kemijoki Oy:n tuottamalle sähkölle ja yhtiön vesivoimaosaamiseen liittyvälle asiantuntijatyölle Avainlippu-tunnukset. ”Yhteistyössä kumppaneidemme kanssa kehitämme tulevaisuuden vesivoimaosaamista”, hän lisää.

Datasta tietoon, tiedosta toimintaan

Yhtiössä kehitetään jatkuvasti analysoidun tiedon laajamittaista hyödyntämistä sekä johtamisessa että tuotannossa.

”Hyödynnämme reaaliaikaista dataa sekä yhteistä tilannekuvaa ja mittareita kumppaneidemme kanssa. Yhdistämme omat tietolähteemme myös ulkopuoliseen dataan kuten markkina- ja säätietoihin”, Rantala kertoo.

Kemijoki Oy:n energiatalousasiantuntija, projektipäällikkö Suvi Salomaa kertoo hyödyistä: ”Ennakoiva kunnossapito sekä oikea-aikaiset huoltotoimenpiteet säästävät vuositasolla miljoonia euroja. Esimerkiksi voimalaitoksen turbiineja suojaaviin välppiin kertyy varsinkin tulva-aikaan valtavasti erilaista roskaa. Ajantasaista dataa hyödyntävän välppähäviömittarin avulla pystymme ajoittamaan optimoidusti niiden puhdistamisen. Tämä minimoi tuotantotappiot ja hyödyttää ympäristöä.”

Kotimainen, uusiutuva, hajautettu ja toimintavarma vesivoima tukee yhteiskunnan häiriötöntä toimintakykyä sekä huoltovarmuutta ja vie meitä kohti Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitetta.

”Työmme on merkityksellistä ja henkilöstö ammattitaitoista ja sitoutunutta. Olemme edelläkävijöitä ja uskomme, että myös vesivoiman ja vaelluskalojen yhteensovittamiseen on löydettävissä kestäviä ratkaisuja. Hyvien kumppaneiden kanssa rakennamme menestyvää liiketoimintaa sekä varmistamme vastuullisen ja joustavan vesisähkön tuotannon myös tulevaisuudessa”, Rantala kiteyttää Kemijoki Oy:n toiminnan tavoitteita.

Juttu on julkaistu Talouselämän Tulevaisuuden Suomi -liitteessä 9.10.2020, sivulla 24. 


Lue lisää