Uusia vesisähköosaajia Kemijoki Oy:ssä: viisi asiantuntijaa vahvistavat osaamistamme sähkö- ja konetekniikan, ympäristön, tietoturvan ja pumppuvoimahankkeemme saralla

Olemme saaneet vuoden alusta lähtien joukkoomme viisi uutta asiantuntijaa. Valtteri Hekkala, Timo Ilo, Rauno Juujärvi ja Jukka Virkkula aloittivat tehtävissään helmikuussa ja Petri Vihavainen maaliskuussa. He kertovat nyt, miten työt ovat alkaneet ja miten he päätyivät töihin Kemijoki Oy:lle.

Kuvassa Valtteri Hekkala, Rauno Juujärvi ja Timo Ilo.

Merkityksellisyys lisää työn mielekkyyttä

Valtteri Hekkala aloitti konetekniikan asiantuntijana helmikuun alussa. Valtterin tiimin vastuulla on voimalaitosten koneistojen, laitteiden ja luukkujen toiminnasta huolehtiminen.

Valtteri on aiemmin työskennellyt liikkuvien työkoneiden tuotekehitystehtävissä. Vesivoima-ala ei ollut hänelle ennestään kovin tuttu, mutta mielenkiintoinen työpaikkailmoitus kiinnitti huomion. ”Kun perehdyin uudessa tehtävässäni yhtiöön tarkemmin, alkoi merkityksellinen työ uusiutuvan energian ja säätövoiman parissa kiinnostaa entistä enemmän”, Valtteri kertoo, ja jatkaa: ”Mukavat työkaverit ovat yksi työni parhaista puolista. Pienenä yllätyksenä on tullut se, kuinka monet meidän ja kumppaneidemme työntekijät ovat viihtyneet työssään laitosten parissa jo monta vuosikymmentä.”

Valtteri on muuttanut Rovaniemelle hiljattain. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaa perheensä kanssa, pelaa jääkiekkoa ja nauttii luonnossa liikkumisesta hiihtäen ja retkeillen.

Käytännön ympäristötyötä Lapin luonnossa

Timo Ilo toimii ympäristöasiantuntijan tehtävissä. Hän työskentelee muun muassa ympäristöjärjestelmän, yritysvastuun ja vaelluskalojen palauttamisen parissa. Timo on mukana myös Kemijoki Oy:n luonnon monimuotoisuus- eli LUMO-työssä ja yhtiön hiilijalanjäljen laskennassa.

Timo on taustaltaan kalabiologiaan ja ympäristötoksikologiaan erikoistunut hydrobiologi, ja hän viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa Itä-Suomen yliopistossa. Timo on toiminut aiemmin myös ympäristöhallinnon tehtävissä Luonnonvarakeskuksella ja Suomen ympäristökeskuksella. ”Vesivoimayhtiössä työskentelyn monipuolisuus on yllättänyt. Kiinnostuin paikasta, sillä halusin nähdä biologin työn konkreettisen puolen. Nautin siitä, että uudessa työssäni mennään suoraan luontoon”, Timo kuvaa.

Luonto on Timolle työn ohella suuressa roolissa myös vapaa-ajalla. ”Lapin luonto ja talvi tarjoavat upeita ulkoilumahdollisuuksia, ja käyn vapaa-ajallani esimerkiksi luontopoluilla. Lappiin muutettuani olen päässyt ensimmäistä kertaa lumikelkkailemaan, mikä on ollut hauska uusi kokemus”, Timo kertoo tyytyväisenä.

Sähköurakoitsijan tehtävistä voimalaitosympäristöön

Rauno Juujärvi toimii sähköasiantuntijana. Rauno vastaa yhtiössä muun muassa pienjännitejakelun osuudesta, 0,4 kilovoltin jakelujärjestelmistä, maadoituksesta sekä tasasähkö- ja paloilmaisinjärjestelmistä.

Rauno on opiskellut sähkövoimatekniikkaa ja työskennellyt aiemmin sähköurakoitsijana pientalojen sähköasennuspuolella. Hän on suorittanut myös energiavarastoinnin YAMK-opintoja. Uudessa työnkuvassa kiinnostuksen herätti erityisesti mahdollisuus tehdä töitä energiamurroksen parissa. ”Olen aina ollut kiinnostunut uusista innovaatioista, ja Kemijoki Oy:llä pääsen mukaan energiamurroksen kehitykseen. Vesivoimalaitokset ovat aivan omanlaisensa toimintaympäristö, ja on ollut yllättävääkin huomata, mitä kaikkea uusi työnkuva pitää sisällään”, Rauno avaa.

Monipuoliset tehtävät ja vaihtelevat projektikohteet ovat työn paras puoli. Rauno kertoo oppineensa paljon uutta, sillä voimalaitosten ja patoluukkujen toiminnan ylläpitämisessä on otettava huomioon useita erilaisia muuttujia. Vapaa-ajallaan Rauno nauttii perheensä ja kahden pienen lapsensa kanssa vietetystä ajasta.

Lähes 20 vuoden kokemus tukee uudessa roolissa

Petri Vihavainen aloitti maaliskuussa Sähkömarkkinat ja strategia -yksikön johtajana. Yksikön vastuulla on sähkömarkkinoiden seuranta, erilaiset kannattavuuslaskennat, strategian kehittäminen, dokumentointi ja tietohallinto. Lisäksi Petri vetää yhtiön suunnittelemia pumppuvoimahankkeita.

Petri on toiminut energia-alalla erilaisissa rooleissa lähes 20 vuotta, joten toimiala oli hänelle ennestään hyvin tuttu. Petri on työskennellyt aiemmin kantaverkkoyhtiö Fingridissä, jossa hän muun muassa kehitti yhteispohjoismaisia sähkömarkkinoita. Hän on työskennellyt energiayhtiö Helenillä ja konsulttiyhtiö AFRY:llä ja tehnyt konsulttina töitä myös Kemijoki Oy:n pumppuvoimahankkeen parissa. ”Uudessa roolissani olen ilokseni saanut huomata, miten paljon Kemijoki Oy:ssä tehdään töitä esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden eteen. Yhtiön toiminta näkyy laajasti Kemijoen lähialueilla ja sidosryhmätyötä tehdään suurella sydämellä”, Petri kuvaa.

Työn merkityksellisyys on Petrille tärkeää. ”Taustalla tapahtuu paljon, jotta sähkö kulkeutuu käytettäväksi kotien pistorasioihin. Arvostan energia-alalla tehtävää työtä ja sen merkitystä koko Suomen hyvinvoinnille”, Petri kiittelee.

Uudet työtehtävät ja paluumuutto pohjoiseen ovat vastanneet odotuksia

Jukka Virkkula on tietoturva-asiantuntija. Hänen päävastuualuettaan ovat tietoturvan kehittäminen ja siihen liittyvien menetelmien ja kontrollien arviointi. Jukka myös opastaa henkilöstöä tietotekniikkaan ja -turvaan liittyvissä asioissa ja osallistuu erinäisiin IT-projekteihin.

Aiemmissa tehtävissään Jukka on työskennellyt muun muassa tietoturvapoikkeamien tutkimisen ja analysoinnin parissa. Uuden työn taustalla vaikutti haave paluumuutosta. ”Olen kotoisin Kuusamosta, ja olimme haaveilleet kihlattuni kanssa jo pitkään muuttamisesta pääkaupunkiseudulta takaisin pohjoiseen”, Jukka kertoo, ja jatkaa: ”Tietoturva-asiantuntijan työnkuva kuulosti mielenkiintoiselta ja sopivan haastavalta, ja lähetin hakemuksen heti. Uudet työtehtävät ovat vastanneet odotuksiani täysin.”

Parasta Kemijoki Oy:llä työskentelyssä ovat Jukan mukaan työkaverit ja positiivinen työilmapiiri, joiden ansiosta töihin on aina mukava tulla. ”Uudessa työpaikassani ison plussan saavat myös Kemijoki Oy:n eräkerho ja yhtiön oma bändi, johon minut otettiin avosylin mukaan soittamaan”, Jukka kertoo.

Toivotamme uudet asiantuntijamme lämpimästi tervetulleiksi Kemijoki Oy:n vesisähköosaajien joukkoon!

Lisätietoja

Tarja Zitting-Huttula
Johtaja, ihmiset ja viestintä
Kemijoki Oy
Sähköposti tarja.zitting-huttula@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4414


Lue lisää