Uittosuppilon muuttaminen betonipadoksi etenee Permantokosken voimalaitoksella

Olemme kesän aikana kunnostaneet Permantokosken voimalaitostamme. Olemme purkaneet ja poistaneet voimalaitoksemme käyttämättömäksi jääneen ja vuotavan uittorännin rakenteita. Töistä johtuen voimalaitoksen siltapaikalla on liikenteen pysäytyksiä 10.6.2019 ja 27.9.2019 välisenä aikana.

Samassa yhteydessä rakennamme voimalaitoksen ulkopuolelle pintavesien keräys- ja ohjausjärjestelmän, jottei vesi pääse rasittamaan rakenteita. Korjaustoimenpiteillä parannamme sähkönjakelun luotettavuutta.

Kemijoki oli aikoinaan Suomen merkittävin ja suurin uittoväylä. Viimeiset tukit uitettiin Kemijoessa vuonna 1991, jonka jälkeen voimalaitoksilla olevat uittorännit ovat olleet käyttämättöminä muistuttamassa Suomen metsäteollisuuden historiasta.

Permantokosken voimalaitoksen uittorännin rakenteet ja erityisesti rännin suppilo-osa olivat vuosien saatossa tulleet tiensä päähän, joten teimme päätöksen purkaa osan vanhoista uittorakenteista ja valaa tilalle monoliittien väliin 70 senttimetriä paksun, 8 metriä pitkän ja 6 metriä korkean teräsbetoniseinän. Uusi betoniseinä valmistui heinäkuun puolivälissä, jonka jälkeen jatkoimme pintavesijärjestelmän rakentamista.

”Uittosuppilo teräsrakenteineen toimii osana betonipadon patorakennetta. Olemme tehneet vastaavia uittoreittien sulkemisia muilla voimalaitoksillamme ja jatkamme vastaavia töitä, kun uittorännien kunnot heikkenevät”, kertoo Kemijoki Oy:n rakennustekninen asiantuntija Jari Kivelä. Seuraamme jatkuvasti voimalaitostemme ja patojemme kuntoa. Seurannan perusteella huollamme ja korjaamme rakenteita aina tarpeen mukaan.

Permantokosken voimalaitos on rakennettu vuosina 1960–61 ja voimalaitoksen koneisto on peruskorjattu vuonna 2005. Voimalaitoksen tuotanto vastaa noin 7 200 nelihenkisen perheen vuotuista sähkönkulutusta.

Työt tehdään luontoa kunnioittaen

Heinäkuussa keskeytimme purkutyöt voimalaitoksella noin kolmen viikon ajaksi, kun havaitsimme voimalaitoksen siltakannen alla useampia räystäspääskyjen pesiä.

”Annoimme linnuille pesimisrauhan ja jatkoimme töitä voimalaitoksen muissa kohteissa, jotta emme häiritse lintujen pesintää”, sanoo Kemijoki Oy:n ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti. Töitä pääsimme jatkamaan heinäkuun loppupuolella, kun varmistuimme siitä, että viimeisetkin poikaset olivat lähteneet pesistä maailmalle.

Lisätietoja
Jari Kivelä, rakennustekninen asiantuntija Kemijoki Oy
puh. 020 703 4488


Lue lisää