Työturvallisuustyössä yhdessä tekeminen on tärkeintä
Padot, voimalaitoskoneistot sekä toimiston rappuset: kaikkiin näihin liittyy omat työturvallisuusriskinsä. Työturvallisuuden varmistaminen on meille ensisijaisen tärkeää, ja turvallisuustyöllä pyrimme takaamaan, että Kemijoki Oy on tapaturmaton työpaikka niin meille kuin kumppaneillemmekin. Suomen suurimpana vesivoiman tuottajana pyrimme toimimaan alamme työturvallisuuden edelläkävijänä.
Työturvallisuus vaatii kaikilta jatkuvaa työtä, ja työturvallisuustyössä lähtökohtanamme on, että jokainen tapaturma on estettävissä. Turvallisuudesta huolehtiminen vaatii koordinointia sekä yhdessä tekemistä kumppaneidemme kanssa, jota varten olemme perustaneet työturvallisuusryhmän.
Kerran tai kahdesti vuodessa kokoontuvan työturvallisuusryhmän tavoitteina on edistää työturvallisuutta esimerkiksi jakamalla parhaita turvallisuuskäytäntöjä ja tuoda esiin vesivoiman erityispiirteitä.
”Jos jollain kumppanilla on käytössä toimiva työturvallisuusmenetelmä, niin sen voi jakaa, ja voimme sitten miettiä menetelmän käyttöönottoa myös meillä”, kertoo Timo Torvinen, Kemijoki Oy:n strategisten investointien johtaja ja turvallisuusryhmän puheenjohtaja.
Tavoitteena on nolla tapaturmaa
Turvallisuustyömme koostuu muun muassa jokaiselle työlle laadittavasta turvallisuussuunnitelmasta, jossa kuvataan tärkeimmät työhön liittyvät turvallisuusasiat. Kemijoki Oy:lla on työturvallisuusohjeet, joissa kuvataan vesivoiman erityispiirteet työturvallisuuden näkökulmasta.
“Esimerkiksi yhtiön päivystäjien on käytävä läpi haastava perehdytysprosessi saadakseen päivystäjän lisenssin. Lisenssi täytyy myös uusia muutaman vuoden välein”, kertoo Kemijoki Oy:n työsuojelupäällikkö Yrjö Koivisto.
Toinen tärkeä osa ovat turvallisuushavainnot, joilla pyritään varmistamaan ettei toimintatavoista, suojavälineistä tai laitteista löydy puutteita. Edellytämme, että työntekijämme, kumppanimme sekä urakoitsijat tekevät aktiivisesti havaintoja mahdollisista turvallisuuspuutteista.
Havaintojen kirjaamisessa Kemijoki Oy:ssä käytetään Quentic-nimistä järjestelmää, jonne turvallisuushavainnot, mahdolliset työtapaturmat sekä myös positiivinen palaute kirjataan. Kirjaukset kuitataan, jolloin voidaan olla varmoja, että ilmoitus on huomioitu ja käsitelty. Järjestelmä toimii myös kännykässä, joten havaintoja voi kirjata vaivattomasti työn lomassa.
”Järjestelmä on otettu laajasti käyttöön palvelutoimittajien ja urakoitsijoiden keskuudessa, ja havaintoja onkin kirjattu aktiivisesti”, Torvinen toteaa.
Ensi vuoden suunnitelmiin kuuluu muun muassa perehdytyksen syventäminen luomalla erityinen perehdytysohje. Ohjeella varmistamme, että sekä omat että kumppaneidemme työntekijät ovat käyneet turvallisuusohjeet tarkasti läpi ja myös ymmärtäneet ne.