Taivalkosken voimalaitoksen peruskorjaus käynnistyy heinäkuussa

Jatkamme vesivoimalaitosten koneistojen modernisointeja seuraavaksi Taivalkoskella. 13.7. käynnistyvässä remontissa voimalaitos saa entistä ympäristöystävällisemmän koneiston.

Taivalkosken voimalaitoksen peruskorjauksessa koneistoon 2 asennetaan uusi turbiinin juoksupyörä. Uudessa juoksupyörässä navan voiteluöljy on korvattu vedellä, ja näin öljyvahinkoriski pienenee merkittävästi. Lisäksi parantuneen hyötysuhteen ansiosta samasta vesimäärästä saadaan tuotetuksi enemmän sähköenergiaa. Vesi ei siis mene hukkaan, vaan se voidaan hyödyntää entistä paremmin energiantuotannossa.

Koneiston 2 korjaus on osa peruskorjausten sarjaa, jolla parannetaan voimalaitosten ympäristöystävällisyyttä, turvallisuutta ja luotettavuutta. Remontti valmistuu suunnitelmien mukaan joulukuussa. Voimalaitoksen kaksi muuta vesivoimakonetta peruskorjataan vuosina 2016–2017. Peruskorjaukset jatkuvat Lieksanjoen voimalaitoksilla vuosina 2018–2019.

Peruskorjauksen päätoteuttaja on Andritz Hydro Oy eli entinen Tampellan turbiinitehdas. Se toimittaa Taivalkoskelle myös uuden turbiinin ja vastaa koneasennuksista. ABB Oy, Caverion Industria Oy ja Telatek Oy ovat lisäksi mukana peruskorjauksessa.

”Jokivarren naapurusto ja muut kiinnostuneet kutsumme kurkistamaan Taivalkosken vesivoimakoneen sisälle syyskesällä, kun järjestämme avoimien ovien päivän”, kertoo projektipäällikkö Reima Mäkinen.

Kemijoki Oy:n vahva vesivoima-asiantuntijuus toi huhtikuussa Lappiin myös kansainvälisiä vieraita, kun brasilialaisen vesivoimayhtiö Sinopin ja ranskalaisen EDF:n edustajat tutustuivat voimalaitoksiin ja niiden hydrauliikkajärjestelmiin. Sinop on Andritz Hydron emoyhtiön asiakas. ”Luminen maisema ja poronkäristys olivat tärkeä osa elämystä”, projekti-insinööri Jukka Hahka kertoo.

Lisätiedot:
Reima Mäkinen
Projektipäällikkö
020 703 4460

Lue lisää Taivalkosken voimalaitoksesta

Jokivarren sanastoa: Turbiini ja generaattori

Vesivoimatuotannossa vesi padotaan voimalaitoksen yläpuolelle ja pudotetaan voimalaitoksen läpi padon alapuolelle. Veden putoamisvoima pyörittää turbiinia, joka puolestaan pyörittää generaattoria. Generaattori toimii samaan tapaan kuin polkupyörän dynamo ja muuntaa veden voiman sähköksi.


Lue lisää