Taivalkosken koneisto 2:n peruskorjaus valmistunut

Taivalkosken voimalaitoksen koneisto 2 otettiin käyttöön 4.12.2015 peruskorjauksen valmistuttua. Heinäkuussa alkaneessa peruskorjauksessa koneistoon asennettiin uusi turbiinin juoksupyörä. Uudessa juoksupyörässä navan voiteluöljy on korvattu vedellä, mikä pienentää öljyvahinkoriskiä merkittävästi.

Koneiston parantuneen hyötysuhteen ansiosta samasta vesimäärästä saadaan tuotetuksi enemmän sähköenergiaa. Generaattorin staattori puhdistettiin perusteellisesti ja roottorin rakenteita vahvistettiin merkittävästi. Automaatio- ja sähkölaitteita uudistettiin soveltuvin osin.

”Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että peruskorjaus kokonaisuutena sujui aikataulun mukaan, vaikka projektin edetessä ilmeni useita yllättäviä lisätöitä. Suuri kiitos tästä kuuluu asiantunteville ja osaaville kumppaneillemme”, sanoo projektipäällikkö Reima Mäkinen.

Koneiston peruskorjauksen päätoteuttajana ja juoksupyörän toimittajana toimi Andritz Hydro Oy. Peruskorjauksessa olivat mukana myös ABB Oy, Caverion Industria Oy, Infratek Oy ja Telatek Oy. Koneiston 2 korjaus on osa peruskorjausten sarjaa, jolla parannetaan voimalaitoksen ympäristöystävällisyyttä, turvallisuutta ja luotettavuutta. Järjestyksessä seuraavana korjataan Taivalkosken koneistot 3 ja 1. Kolme koneistoa kattavan ja kolmesta osaprojektista koostuvan urakan kokonaisarvo on runsaat 16 miljoonaa euroa.

Keminmaassa sijaitseva Taivalkoski on yksi Suomen suurimmista voimalaitoksista. Se tuottaa vuodessa keskimäärin 529 gigawattituntia sähköä. Tuotantomäärä vastaa noin 76 000:n nelihenkisen kotitalouden vuosikulutusta.

Lisätietoja:
Reima Mäkinen
Projektipäällikkö
020 703 4460


Lue lisää