Sähkön päivää vietetään pakkassäässä – katsaus jokivarsien talveen

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme pitkässä, pimeässä ja kylmässä talvessa. Suomen sähköala tuottajista urakoitsijoihin juhlistaa lauantaina 23.1.2016 pohjoismaista Sähkön päivää. Kemijoen voimalaitoksilla tuotamme sähköä säässä kuin säässä: pakkasella, tuulettomina päivinä ja kesähelteellä. Tässä jutussa luomme katsauksen jokivarsien talveen.

Sähkönkäyttö kasvaa esimerkiksi aamuisin, kun Suomi herää: keitetään kahvit, tehdään aamutoimet ja käynnistetään työkoneet. Pakkaset ovat olleet alkuvuodesta kovat koko maassa, mikä on lisännyt sähkön kysyntää.

Kotimainen, uusiutuva ja päästötön vesivoima takaa sähkön saatavuuden silloin, kun sähköä tarvitaan. Sadevesi ja keväällä sulava lumi varastoidaan järviin ja varastoaltaisiin sekä voimalaitosten yläpuolisiin altaisiin. Näin vettä on käytettävissä energiantuotantoon myös kuivalla säällä ja talvella.

”Kemijoella on talvisen sähköntuotannon näkökulmasta hyvä tilanne, sillä Lokan ja Porttipahdan varastoaltaissa ja Kemijärvessä on tavanomaista enemmän vettä sateisen loppuvuoden takia. Kovaan kysyntään on siis voitu vastata hyvin”, johtaja Ismo Heikkilä Kemijoki Oy:stä kertoo.

Jäillä liikkuessa tarvitaan aina varovaisuutta

Myöhään syksyllä pakkasten tultua ja veden jäähdyttyä veden juoksutusta tasataan niin sanotun jäädytysjuoksutuksen aikana. Näin saadaan muodostettua tasainen jääkansi koko vesistöalueelle, ja sähköntuotantomahdollisuus säilyy korkeana koko talven. ”Energiantuotannon näkökulmasta jäädytyksissä on tänä vuonna onnistuttu hyvin”, valvomoinsinööri Yrjö Koivisto Kemijoelta kertoo.

Pakkaset ovat paukkuneet, mutta jäällä liikkuessa tarvitaan aina varovaisuutta. Erityisesti virtapaikoissa ja niiden läheisyydessä jää voi olla ohutta tai sitä ei ole ollenkaan. Valvotuilla jääteillä liikkuminen on kaikkein turvallisinta.

Jäätie lyhentää kelkkailijan matkaa

Kemijoki Oy:llä on kolme jäätietä Pirttikoskella. Jääteistä kaksi (Juujärvi ja Pikkukylä) on avattu moottorikelkkaliikenteelle viime viikolla. Jokelan jäätien jäädytys on vielä kesken. Opasteet rannoilla kertovat, kun jäätielle voi mennä.

Kovien pakkasten myötä jäätiet saatiin tänä vuonna avattua viime talvea aikaisemmin. Jäätiet suljetaan, kun jään kantavuus alkaa heiketä.


Lue lisää