Runsassateinen syksy nosti järvien pinnat korkealle

Tänä vuonna loppukesä ja syksy ovat olleet reilusti keskivertoa sateisempia. Järvien ja varastoaltaiden pinnat ovat olleet korkealla koko kesän ja syksyn ajan. Tällä hetkellä viileämpi jakso on kääntänyt tulovirtaamat laskuun koko Lapin läänissä.

Yleensä syyssateiden myötä veden pinta varastoaltaissa nousee puolikin metriä kuukaudessa ja näin vesivarastot täydentyvät talvea varten. ”Kesän ja syksyn sateiden johdosta Porttipahdan varastoaltaassa on reilusti vettä. Varastoaltaista juoksutamme vettä koneistojen kautta, jotta mahdollisille syyssateille jää tilaa. Porttipahdan järven pinta on tällä hetkellä 24 senttimetriä ylärajasta”, kertoo Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela.

Kesällä ja syksyllä sadevettä varastoimme varastoaltaisiin ja järviin tulevaa talvea varten. Tällä hetkellä tilanne on talven kannalta hyvä, koska vesivarastot ovat täysiä.

Kemijärvellä satoi kaksi kertaa tavallista enemmän

Kemijärvellä kesäkuu oli keskimääräinen sateen suhteen, kun taas heinä- ja elokuussa alueella satoi kaksi kertaa tavallista enemmän.

”Sadannasta johtuen Kemijärvellä käytiin tulvavesissä. Nyt tilanne on rauhoittumassa ja tulovirtaamat ovat laskussa. Nostimme järvenpintaa lokakuun alussa tarkoituksella tavallista korkeammalle turvelautan irrottamisen vuoksi, mutta nyt tilanne on palautumassa normaalille tasolle”, Heikki valottaa vedennoston syitä.

Ounasjoella tulovirtaamat ovat kääntyneet jo laskuun

Ounasjoella on satanut elokuussa samalla tavalla kuin muualla Lapin läänissä ja sadanta on ollut Kemijärven tasoa. Syyskuussa oli kaksi isompaa sadekuuroista johtuvaa piikkiä tulovirtaamissa, mutta nyt nekin ovat kääntyneet laskuun. ”Syyskuun sateet ovat olleet keskimääräisellä tasolla, ja näyttää että lokakuu jatkuu viileänä ja kuivana”, Heikki kertoo.

Myöhään syksyllä veden juoksutusta tasataan niin sanotun jäädytysjuoksutuksen aikana. Jäädytysjuoksutusten oikealla ajoituksella saadaan tasaiset jäät koko vesistöalueelle ja sähköntuotantomahdollisuus säilyy korkeana koko talven ajan. Talvella virtaamat ovat pienempiä, sillä luontainen valuma vesistöön vähenee pakkasten myötä. Järvien ja varastoaltaiden vesivarastoja käytetään erityisesti talvisin, jolloin niiden pinta laskee eniten.

”Nyt on ollut vähän viileämpi jakso, eikä ole ollut suurempia sateita. Jos sää pysyy nyt samanlaisena, se helpottaa altaiden ja joen osalta talveen valmistautumisessa. Vetisestä kesästä on hyötyä seuraavaa talvea ajatellen, joten tuotannon kannaltakin tilanne on hyvä”, Heikki ennustaa ja lopettaa ”tuotannollisesti pystymme tekemään sähköä nyt hyvin ja aloitamme jäädytysjuoksutukset säiden salliessa marras-joulukuun aikana”.


Lue lisää