Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjaus valmistui syksyllä

Sodankylän kunnassa sijaitsevan Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjaus valmistui lokakuussa. Peruskorjauksessa muun muassa kunnostettiin voimalaitoksen turbiini ja uusittiin laitoksen juoksupyörä sekä sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Peruskorjauksen myötä vuonna 1981 rakennetun voimalaitoksen teho kasvoi 35 megawatista 40,5 megawattiin.

Porttipahdalla jatketaan nyt entistä tehokkaammin uusiutuvan, ilmastoystävällisen ja joustavan säätövoiman tuotantoa vuosikymmeniksi eteenpäin.

”Peruskorjaus vei suunnitelmien mukaisesti noin viisi kuukautta. Työt alkoivat huhtikuussa, ja voimalaitos palasi tuotannolliseen käyttöön lokakuun alussa”, kertoo Kemijoki Oy:n Porttipahdan peruskorjauksesta vastannut projektipäällikkö Jukka Hahka.

Peruskorjauksen eri vaiheet koneiston purkamisesta uuden koneiston ja huolletun päämuuntajan asentamiseen sekä käyttötestaukseen on kuvattu hanketta esittelevällä videolla.

”Video osoittaa hyvin, kuinka laajasta projektista peruskorjauksessa oli kyse. Näin mittavan hankkeen runkona toimiikin vahva projektiosaaminen ”, Hahka kuvaa.

Asennusvaiheessa havaittiin muutamia lisäkorjaustarpeita

Hanke käynnistyi huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin voimalaitos pysäytettiin ja koneiston purkutyöt aloitettiin. Koronavirustilanteen vuoksi työt ja esimerkiksi ruokailut ja kahvitauot suunniteltiin huolellisesti mahdollisten tartuntojen välttämiseksi.

Toukokuun lopussa saavutettiin seuraava merkkipaalu, kun voimalaitoksen vanha, 39 vuotta sähköä tuottanut juoksupyörä nostettiin ylös ja luovutettiin Sodankylän kunnalle, joka suunnittelee sen sijoittamista muistomerkiksi. Samoihin aikoihin voimalan päämuuntaja irrotettiin ja kuljetettiin Vaasaan huollettavaksi.

”Peruskorjauksen asennusvaiheessa todettiin muutamia lisäkorjaustarpeita, jotka viivästyttivät voimalaitoksen koekäytön aloittamista ja siten peruskorjauksen valmistumista kolmella viikolla”, Hahka toteaa.

Uusitun koneiston testiajot päästiin käynnistämään lokakuussa, ja hyvin sujuneen testauksen jälkeen voimalaitos kytkettiin takaisin sähköntuotantoon perjantaina 9.10. klo 12.30.

Porttipahta käynnisti Kemijoen sivujoki Kitisellä sijaitsevien voimalaitosten peruskorjausten sarjan, joka jatkuu vuonna 2021 Kokkosnivan voimalaitoksen peruskorjauksella, jonka jälkeen vuorossa on Kurkiaskan voimalaitos, joka on määrä peruskorjata vuonna 2022. Peruskorjaukset ovat osa Kemijoki Oy:n investointisuunnitelmaa.

Lisätietoja
Jukka Hahka
Projektipäällikkö, Porttipahdan peruskorjaus
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4427
Sähköposti jukka.hahka@kemijoki.fi


Lue lisää