Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjaus käynnistyi

Kemijoki Oy:n omistaman Porttipahdan vesivoimalaitoksen peruskorjaustyöt käynnistyivät suunnitelmien mukaisesti maanantaina 20.4.2020. Voimalaitoksen peruskorjaus ja modernisointi vastaa osaltaan uusiutuvan sähkön kasvavaan tarpeeseen sekä parantaa sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätövoiman tuotantoa. Vuodesta 1981 toiminnassa olleen voimalaitoksen teho nousee 35 megawatista 45 megawattiin.

Kemijoki Oy:n investointisuunnitelman mukaisesti, Kitisen voimalaitosten peruskorjausten sarja aloitettiin Porttipahdan voimalaitoksesta, joka on yhtiön Kitisellä sijaitsevista seitsemästä voimalaitoksesta vuosienergiantuotannolla mitattuna suurin. Sen keskimäärin vuosittain tuottama energia vastaa lähes 14 300 nelihenkisen perheen vuosittaista sähkönkulutusta.

”Porttipahdan voimalaitoksen koneisto päästiin pysäyttämään alkuperäisten suunnitelmien mukaisessa aikataulussa ja koneiston purkutyöt aloitettiin välittömästi. Koneiston pysäyttäminen ei vaikuta voimalaitoksen ylä- tai alapuolella joen virtaamiin. Peruskorjaukseen liittyvät työt tehdään pääasiassa voimalaitoksen sisäpuolella eikä vaikutuksia juurikaan näy ulospäin”, kertoo Kemijoki Oy:n Porttipahdan voimalaitoksen peruskorjauksen projektipäällikkö Jukka Hahka.

Kemijoki Oy:n ennakoivan ja tarpeeseen perustuvan huoltotoiminnan tavoitteena on ylläpitää voimalaitosten korkeaa käytettävyyttä sekä taata tuotantojärjestelmän työ- ja ympäristöturvallisuus.

Työt kestävät noin viisi kuukautta 

Peruskorjauksen arvioitu kesto on noin viisi kuukautta, jonka aikana muun muassa voimalaitoksen turbiini peruskunnostetaan ja juoksupyörä uusitaan, generaattori ja päämuuntaja huolletaan, 10,5 kV:n kytkinlaitos sekä sähkö- ja automaatiojärjestelmät uusitaan ja vesi- ja voitelujärjestelmät peruskunnostetaan. Peruskorjauksen pääurakoitsija on Andritz Hydro Oy.

”Työt tehdään aina työturvallisuus edellä. Koronatilanteesta johtuen työmaan toimintaa suunnitellaan ja seurataan entistä tarkemmin. Esimerkiksi ruokailut ja kahvitukset tapahtuvat eri paikoissa, voimalaitoksella käy siivooja päivittäin ja hygieniatasoa on nostettu käsidesin ja desifiointipyyhkeiden käytöllä,” Hahka kertoo vallitsevan tilanteen vaikutuksista.

Kemijoki Oy on keskustellut peruskorjauksen yhteydessä uusittavan voimalaitoksen vanhan juoksupyörän lahjoittamisesta Sodankylän kunnan kanssa.

”Vanha juoksupyörä viedään talteen ja tarpeen mukaan kunnostetaan, jotta se voidaan sopivan paikan löytyessä yhteistyössä Sodankylän kunnan kanssa sijoittaa kaikkien nähtäväksi”, Hahka kertoo suunnitelmista.

Lisätietoja

Jukka Hahka
Projektipäällikkö, Kemijoki Oy
Porttipahdan peruskorjaus
Puhelin 020 703 4427
Sähköposti jukka.hahka@kemijoki.fi


Lue lisää