Padottu voima – Kemijoen tarina MTV3:lla 16.11.

Dokumenttielokuva ”Padottu voima – Kemijoen tarina” esitetään MTV3-kanavalla 16.11. klo 13.25. Elokuvan tuotannosta on vastannut yritysmaailman monista dokumenttielokuvista tunnettu ja palkittu Michael Franck (Franck Media). Kemijoki Oy tuki elokuvan valmistumista muun muassa tarjoamalla tuotantoyhtiön käyttöön arkistomateriaalia. Myös lukuisia entisiä ja nykyisiä kemijokilaisia haastateltiin dokumenttia varten.

Katso dokumentin traileri tästä.

Franck Median Menestyksen takana -sarjan dokumentti kertoo eräästä Suomen lähihistorian dramaattisimmasta hankkeesta. Tarina alkaa keskellä jatkosotaa, kun Suomen sotajohto tajuaa, että Karjalan vesivoimalat menetetään Neuvostoliitolle. Alkaa sodan tuhoaman Lapin jälleenrakentaminen ja Kemijoen kovaotteinen valjastaminen sähköntuotantoa varten. Taustalla häärää kenraaleja ja teollisuuspatruunoja – sekä sodan jälkeisen Suomen legenda, itse Urho Kekkonen. Vuosikymmenten saatossa valtaisa rakennushanke työllistää tuhansia ihmisiä köyhässä maakunnassa, mutta osa pohjoisen kylistä ja metsistä jää voimatuotantoon valjastettujen vesimassojen alle.

Dokumentissa sekä paikalliset ihmiset että vesivoiman ammattilaiset kertovat, miten tämä riitaisa hanke – lukuisten oikeustaistelujen ja karvalakkivaltuuskuntien siivittämänä – valtasi Lapin valtakunnallisen energiatarpeen tyydyttämiseksi. Ääneen pääsevät Kemijoki Oy:n johdon ja työntekijöiden lisäksi pohjoisesta kotoisin oleva maaherra ja nykyinen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, Yleisradion entinen Lapin aluetoimittaja Markku Laukkanen sekä Kemijoen Vuotos-hanketta kiivaasti vastustanut entinen ministeri, nykyinen europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Franck Media

Franck Media on helsinkiläinen perheomistuksessa oleva dokumenttituotantoyhtiö. Yhtiö on viimeisten kymmenen vuoden aikana tuottanut lähes 100 elinkeinoelämästä ja Suomen historiasta kertovaa dokumenttia. Yhtiön palkitut dokumenttielokuvat käsittelevät historiaa ja yhteiskuntaa yritysmaailman kautta.

Lähde: Franck Media


Lue lisää