Mystiset turvelautat liikkuvat syyskesällä

Viime kesänä saimme Kemijoki Oy:n vaikutusalueella kummastella muutamia varsin kookkaita turvelauttoja. Turvelautat ilmestyvät yleensä syyskesällä ja ne lipuvat pitkin vesistöä virtojen ja tuulten mukana. Toisina kesinä lauttoja ilmestyy useita ja ne ovatkin pohjoisessa hyvin yleisiä.

Pohjoisessa jokien ja järvien rannat ovat usein soista maastoa. Rannat muodostuvat turpeesta, joka on hyvin kosteaa ja pehmeää maata. ”Keväisin tulvavesien aikaan vedenpinta kohoaa, samalla nostaen turvetta. Kesän aikana turve kuivaa ja syksyllä ilman viiletessä, virtauksissa ja tuulessa, rannalta irtoaa turvelautta, joka lähtee omille teilleen”, kertoo ympäristötöiden asiantuntija Timo Asplund Kemijoki Oy:ltä.

Turvelautat kiinnitetään takaisin rannoille

Usein kookkaat turvelautat häiritsevät vesistön käyttöä ja ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vahinkoa rannoilla oleville laitureille tai voimalaitoksien välpille. Tänä kesänä Rovaniemen Harjulammella ajelehti noin 7 000 neliömetrin kokoinen lautta, joka parin vuoden välein irtoaa ja lähtee liikkumaan kohti kerrostalojen rantaa.

Yleensä lautat lähtevät liikkeelle yllättäen ja ne saattavat ilmestyä mökkirannan läheisyyteen yön aikana. ”Suurille, vesistön käyttöä häiritseville lautoille etsimme syrjäisen sijainnin rannalta, jonne työnnämme ne veneillä. Saatuamme turvelautan rantaan, paalutamme sen pohjaan kiinni nelimetrisillä puisilla paaluilla”, Timo summaa velvoitetyötä.

Turvelauttojen taltuttamiseksi monet keinot

Joskus turvelautat ovat kooltaan niin suuria, ne ovat pohjassa kiinni tai vesi on liian matalaa niiden työntämiseksi veneillä. Silloin vaihtoehtoina on pilkkoa ne kaivinkoneella pienempiin osiin. Lokalla Luironjoen veneväylää tukkinut parin hehtaarin kokoinen turvelautta oli vähällä joutua pilkottavaksi. Lautta lähti kuitenkin liikkeelle ja saimme siirrettyä ja paalutettua sen rantaan kolmen kilometrin päähän.


Lue lisää