Mokta-stobu doaibma lea šaddan oassin Vuohču gili eallin (Mokta-tupa on kasvanut osaksi Vuotson kylän elämää)

Vuotson Mokta-tuvan toiminta on nyt jatkunut kahden vuoden ajan. Tänä aikana kahdesti viikossa järjestetyistä tupatapaamisista on tullut osa kyläläisten elämää. Kysyimme tupatoiminnan ohjaaja Inga Äärelältä, mitä Mokta-tuvalle kuuluu.

Mokta-tupa on osa SámiSoster ry:n Birgen ruovttus -hanketta (suom. pärjään kotona), joka pyrkii edistämään kyläläisten hyvinvointia ja terveyttä. Mokta tarkoittaa suomeksi intoa.

”Tuvan toiminta on tärkeää, sillä kylästelykulttuuri on vähentynyt. Kyläläisillä on nyt paikka, minne tulla tapaamaan tuttuja ja vaihtamaan kuulumiset kahvikupin ääressä”, kertoo SámiSoster ry:ssä Vuotso-tuvan ohjaajana toimiva Inga Äärelä.

Tupatapaamisten ohjelma perustuu osallistujien toiveisiin, ja yhdellä kerroista ohjelmaan kuuluu aina yhdessä ruokailu ja kahvit. Yhteinen ruokailu on perinteinen vanha saamelainen tapa kokoontua yhteen. Osana toimintaa järjestetään toisinaan myös retkiä lähialueille, esimerkiksi Inarin toimintatuvalle, joka on niin ikään osa Birgen ruovttus -hanketta.

Mokta-tuvan toiminnassa huomioidaan myös kulttuurillinen vuodenaika.

”Esimerkiksi syksyisin on poroerotukset, jossa jokaisen läsnöolo on tärkeää. Siellä on silloin koko Vuotson kylä vauvasta áhkuihin ja áddjoihin – mummoista ukkeihin”, Äärelä kuvaa.

Tupatoiminta on käynnistynyt koronakevään jälkeen uudelleen

Koronavirusepidemia heijastui myös Mokta-tuvan toimintaan.

”Tupatoiminta tuli lopettaa keväällä. Pidin kuitenkin tupatoiminnassa mukana oleviin ikäihmisiin yhteyttä, jotta yhteys heihin säilyi myös poikkeustilan keskellä”, Äärelä kuvaa.

Kesän jälkeen lähitapaamiset tuvalla ovat kuitenkin lähteneet jälleen käyntiin.

”On ilo huomata, että osallistujat ovat pidemmän tauon jälkeen edelleen innokkaina mukana tuvan toiminnassa”, Äärelä toteaa.

Kemijoki Oy kattaa yhdessä Mitta Oy:n kanssa Mokta-tuvan toiminnan käyttökulut. Lue lisää yhteistyöstä.

Lisätietoja
Jyrki Autti
Aluepäällikkö
Kemijoki Oy
020 703 4425
jyrki.autti@kemijoki.fi


Lue lisää