Lieksanjoen voimalaitosten peruskorjaus etenee: päälaitetoimittajat valittu

Pankakosken ja Lieksankosken vesivoimalaitosten peruskorjaus etenee Pohjois-Karjalassa. Vuosina 2017–2019 voimalaitosten ykköskoneistojen turbiineihin vaihdetaan ympäristöystävällisemmät vesinapaiset juoksupyörät. Turbiini- ja generaattoritoimittajat on nyt valittu.

Peruskorjausprojektien päätoteuttajaksi ja turbiinitoimittajaksi valittiin Andritz Hydro Oy, joka toimittaa voimalaitoksille turbiinien uudet juoksupyörät, johtosolukkeet ja korkeapainehydrauliikat. Sopimus allekirjoitettiin 6.6.2016.

Peruskorjauksessa turbiinien juoksupyörät vaihdetaan uusiin. ”Vesinapaisissa juoksupyörissä navan voiteluöljy korvataan vedellä, mikä vähentää öljyvahinkoriskiä. Molemmista voimalaitoksista tulee siis entistä ympäristöystävällisempiä”, kertoo projektipäällikkö Jouko Kangas Kemijoki Oy:stä.

Turbiinitoimittajan lisäksi tehtiin myös toinen iso laitetoimittajapäätös. Generaattoritoimittajaksi valittiin Koncar GIM (Kroatia), jonka kanssa toimitussopimus allekirjoitettiin 15.6.2016. Generaattoritoimituksiin kuuluvat uudet staattorit ja roottorin magneettinapojen uudelleeneristys. Koncar GIM oli mukana myös aikaisemmissa remonteissa vuosina 2012–2014.

Kemijoki Oy:n vesivoimaa Pohjois-Karjalassa

Pankakosken voimalaitos sijaitsee Lieksanjoen varrella. Vesivoimalaitoksen ensimmäinen peruskorjaus valmistui vuonna 2014, kun sen 2-koneisto vaihdettiin uuteen. Voimalaitoksen toisen koneen peruskorjaus aloitetaan ensi vuoden loppupuolella. Remontti alkaa marraskuussa 2017 ja sen suunniteltu päättymisaika on keväällä 2018. Pankakosken voimalaitos tuottaa vuodessa keskimäärin 66 gigawattituntia (GWh) energiaa.

Lieksankoski on toinen Lieksanjoen varrella sijaitsevista voimalaitoksistamme. Se valmistui vuonna 1960. Voimalaitoksen 2-koneisto peruskorjattiin vuonna 2013 ja vuonna 2019 aloitetaan 1-koneiston kunnostus. Peruskorjaus alkaa marraskuussa 2018 ja jatkuu kevääseen 2019. Lieksankosken voimalaitos tuottaa vuodessa keskimäärin 76 gigawattituntia (GWh) energiaa.

Peruskorjausten kokonaiskustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:
Jouko Kangas
Projektipäällikkö, Kemijoki Oy
020 703 4437
jouko.kangas@kemijoki.fi

Heikki Kusmin
Johtaja, käytettävyys, Kemijoki Oy
020 703 4416
heikki.kusmin@kemijoki.fi


Lue lisää