Kumppanimme kertovat: tämä kaikkien tulisi tietää vesivoimasta

Osana 70-vuotisjuhlavuotemme viettoa kysyimme kumppaneiltamme, mitä kaikkien suomalaisten tulisi tietää vesivoimasta ja Kemijoki Oy:n toiminnasta. Kumppanimme tunnistivat useita vesivoima-alaa koskettavia aiheita, joista he toivovat useamman suomalaisen olevan tietoisia.

Vesivoimatuotannon asiantuntija- ja tilaajaorganisaationa hankimme suurimman osan sähkön tuotantoon tarvittavista toiminnoista kumppaneiltamme. Kumppanuusmallimme koostuu 12 kumppanista, joiden kanssa teemme tiivistä yhteistyötä.

Kumppanimme luonnehtivat vesivoimaa muun muassa pohjoismaisen sähköjärjestelmän kivijalaksi ja huoltovarmuuden kantavaksi voimaksi. Vesivoima on tärkeä perusvoiman tuotantomuoto, joka myös mahdollistaa osaltaan sääriippuvaisten tuotantomuotojen liittämisen sähköverkkoon. ”Jokaisen olisi hyvä tietää, että vesivoimalla ja sen säätövoimakapasiteetilla on keskeinen rooli Suomen energiajärjestelmässä. Vesivoiman säätöominaisuuden ansiosta säiden mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkoenergian tuotantoa voidaan lisätä ja siten vähentää Suomen energiantuotannon kokonaispäästöjä”, toteaa Voimalohen toimitusjohtaja Aki Mäki-Petäys. Voimalohi vastaa Kemijoki Oy:lle asetetuista kalanistutusvelvoitteista ja vaelluskalojen palauttamiseen tähtäävistä toimenpiteistä.

Vesivoiman roolista Suomen sähköjärjestelmässä ei kumppaneidemme mukaan tiedetä tarpeeksi. ”Kaikille suomalaisille ei ehkä ole selkeää, miten eri sähköntuotantomuodot eroavat toisistaan. Sähköverkon toiminta edellyttää tuotannon vaihtelua tasapainottavia reservejä, ja yhteiskunnan sähköntarpeen ollessa korkealla vesivoimaa voi säätää hyvin nopeasti”, Mitta Oy:n ympäristöyksiköstä vastaava toimialajohtaja Ilkka Kylmänen avaa. Mitta Oy on velvoite-, ympäristö- ja patoturvallisuustöiden kumppanimme. ”Ilman reservejä riittävä sähköntuotanto voi kovimmilla pakkasilla keskeytyä. Myös sähkön hintojen heilahtelut olisivat huomattavasti suurempia ilman vesivoimaa”, Ilkka Kylmänen jatkaa.

Kumppanimme korostavat vesivoiman kriittistä roolia Suomen sähköverkon tasapainon ylläpitämisessä. ”Huoltovarmuuden kannalta vesivoima on aivan ehdoton. Ilman vesivoimaa Suomen sähköverkon taajuus ei pysy oikeana. Jos säätösähköä ei ole riittävästi ja sähköverkon taajuus heittelee, voi sen seurauksena koko Suomen sähköverkko romahtaa. Vesivoima on Suomen energiataloudelle elintärkeää”, kuvaa Administerin talousjohdon konsultti Susanna Rantala. Administer vastaa Kemijoki Oy:n talous- ja palkkahallinnosta.

Vastuullista ja pitkäjänteistä yhdessä tekemistä

Yhteisestä toiminnasta Kemijoki Oy:n kanssa esiin nousevat muun muassa tulviin varautuminen sekä vakaan ja toimitusvarman sähköntuotannon varmistaminen. Myös monipuolinen sidosryhmätyömme näkyy kumppaneillemme. ”Kemijoki Oy käsittelee sidosryhmiään tasapuolisesti ja toimii sillanrakentajana eri toimijoiden välillä. Sähköjärjestelmän tarpeisiin vastaamisen ohella tämä näkyy esimerkiksi toiminta-alueilla järjestettyjen tilaisuuksien ja tapahtumien sekä paikallisten oppilaitosten tukemisen kautta”, kuvaa Fortumin vanhempi salkunhoitaja Mikael Heikkilä. Fortum on rahoitustoimintaan liittyvien palveluiden ja tuotannon suunnittelun sekä valvomotoiminnan kumppanimme.

”Kemijoki Oy ottaa hankkeissaan huomioon vesivoiman hyväksyttävyyden ja sen, miten toiminta vaikuttaa paikallisesti”, täydentää Caverionin yksikönjohtaja Antti Tammela. Caverion vastaa voimalaitostemme paikalliskäytöstä ja kunnossapidosta Kemijoen ja Lieksanjoen alueella.

Yhteisissä päämäärissä vastuullisuus ja luonnon monimuotoisuutta edistävä työ ovat tärkeässä asemassa. Aki Mäki-Petäys nostaa esimerkiksi Voimalohen ja Kemijoki Oy:n vaelluskalatyön: ”Luontoarvot ja ympäristökysymykset ovat tulleet enenevässä määrin osaksi yhteiskunnallista keskustelua, päätöksentekoa ja lainsäädäntöä. Kemijoki Oy on laatinut vaelluskalastrategian, jolla pyritään lieventämään vesivoiman haitallisia ympäristövaikutuksia. Sitoutuminen toimenpiteiden pitkäjänteiseen toteutukseen osoittaa Kemijoki Oy:n vastuullisuutta luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tavoitteissa.”

Kumppanit kertovat olevansa tyytyväisiä yhteisten vuosien aikana kuljettuun matkaan. ”Kumppanuusmalli mahdollistaa ennen kaikkea syvemmän yhteistyön. Malli perustuu yhteisten päämäärien edistämiseen ja mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisyyden, kun yhdessä tekeminen on jatkuvaa. Kumppanuutemme on yhteispeliä, joka edellyttää molemmilta osapuolilta sitoutumista ja katseen suuntaamista kohti tulevaa”, Antti Tammela summaa.

Myös välitön keskusteluyhteys kumppanien kanssa on tärkeässä roolissa. ”Yhteistyömme vuosien varrella on ollut tiivistä ja rakentavaa. Sellaisia tilanteita ei ole tullut eteen, missä asioita ei olisi voinut keskustelemalla ratkoa yksissä tuumin”, Mikael Heikkilä toteaa. ”Kumppanuussuhteemme on kehittynyt jatkuvasti yhteisten vuosiemme aikana, ja pystymme puhumaan asioista suoraan. Kehitämme toimintaamme yhdessä eteenpäin”, Susanna Rantala kertoo tyytyväisenä.

Lisätietoja

Tarja Zitting-Huttula
Johtaja, ihmiset ja viestintä
Kemijoki Oy
Sähköposti tarja.zitting-huttula@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4414


Lue lisää