Kevään kalanistutukset käynnissä: 7 000 järvitaimenta ja -lohta Lieksanjokeen

Istutamme joka kevät ja syksy Kemijokeen ja Perämereen sekä Lieksanjokeen lohta, meritaimenta, siikaa, järvilohta, kirjolohta, järvitaimenta, harjusta ja kuhaa. Lieksanjoella istutukset saatiin päätökseen viime viikolla.

Lieksanjokeen istutettiin toukokuussa yhteensä noin 7 000 järvitaimenta ja -lohta. Lohet ovat iältään kaksivuotiaita ja pituudeltaan 23-senttisiä. Kolmevuotiaat taimenet ovat hieman isompia, 33 sentin mittaisia.

”Istutamme Lieksanjokeen kookkaampia kaloja kuin mitä istutusvelvoite meiltä edellyttää, sillä isompana istutut kalat pärjäävät luonnossa paremmin. 15-senttinen järvilohi jää helpommin esimerkiksi hauen hampaisiin kuin isompi lajitoveri”, Mika Pylväs Voimalohi Oy:stä kertoo. Voimalohi vastaa Kemijoki Oy:n kalanistutuksista kokonaisuutena. Lieksassa istutustyön tekee Savon Taimen Oy.

Lieksanjokeen istutetuista kaloista 2 000 on merkitty niin sanotulla ankkurimerkillä. Sen avulla seurataan, mihin kalat vaeltavat, minkä kokoisena ne jäävät pyydyksiin, ja kuinka iso osa kaloista selviää pyyntikokoon asti.

”Jotta kalakanta vahvistuisi, muistutan kalastajia noudattamaan uusia alamittoja. Jos pyyntimitan täyttävän kalan selkäevän alapuolella on ankkurimerkki, toivomme että kalastaja lähettäisi sen kalan pyyntitietojen kanssa Luonnonvarakeskukselle. Näin saamme tietoa istutusten tuloksellisuudesta”, Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula lähettää terveiset joella liikkuville.

Lue lisää kalakantojen hoidosta ja kalastuksesta.
Lue lisää kalantutkimuksesta Luonnonvarakeskuksen sivuilta.


Lue lisää