Kemijoki Oy:n uusimmat vesivoimaosaajat: ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti ja konetekniikan asiantuntija Veli-Matti Havela

Kesän aikana olemme toivottaneet joukkoomme kaksi uutta vesivoimaosaajaa. Maria Pikkupirtti aloitti ympäristöasiantuntijana kesäkuun lopulla ja Veli-Matti Havela koneteknisenä asiantuntijana elokuun alussa.

Kysyimme, mitä uusille työntekijöille kuuluu ja miten työt ovat lähteneet käyntiin.

Ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti

Rovaniemeläisellä Pikkupirtillä on filosofian maisterin tutkinto hydrobiologiasta ja kalataloudesta Jyväskylän yliopistosta. Ennen Kemijoki Oy:lle tuloaan hän työskenteli julkisella sektorilla.

Pian juhannuksen jälkeen työt aloittanut Pikkupirtti on saanut hyvän vastaanoton Kemijoki Oy:llä.

”Jokainen on täällä oman alansa asiantuntija. Uutena työntekijänä on otettu tosi hyvin vastaan, ja työkaverit auttavat mielellään”, Pikkupirtti kertoo.

Ympäristöasiantuntijan monipuolinen työnkuva kattaa kaikki yhtiön toimintaan liittyvät ympäristöasiat kuten ympäristötarkkailun, investointeihin liittyvät ympäristöselvitykset sekä säännöstelyn kehittämisen. Nyt häntä työllistää erityisesti ISO 14001 – standardin mukainen ympäristöjärjestelmän läpivienti.

Kalataloustarkkailu ja vaelluskalakantojen eteen tehtävä työ ovat tärkeä osa ympäristöasiantuntijan työnkuvaa. Pikkupirtti osallistuu padon ohitusratkaisun suunnitteluun ja toteutukseen Taivalkosken voimalaitoksen yhteyteen. Taivalkoskella testataan tänä kesänä Kalasydän-järjestelmää. Kalat ovat hänen mukaan siirtyneet padon yli joutuisasti ja tulokset ovat lupaavia.

”Kalasydämen teknologia on uusi ja innovatiivinen”, Pikkupirtti kertoo. Kalasydän toimii automaattisesti: se tunnistaa nousuhalukkaan kalan ja kuljettaa sen putkistoa pitkin padon yli.

Konetekniikan asiantuntija Veli-Matti Havela

Niin ikään Rovaniemeltä kotoisin oleva Havela on koulutukseltaan konetekniikan diplomi-insinööri Oulun yliopistosta. Hän työskenteli aikaisemmin paikallisessa teollisuusalan yrityksessä.

Jokiyhtiö on Havelalle jo vanha tuttu, sillä hän on aiemmin työskennellyt Kemijoki Oy:ssä kesätyöntekijänä.

”Olen ollut tyytyväinen työpaikkaan, ja uudet työtoverit ovat olleet hyvin avuliaita ja neuvoneet paljon. Myös tyhmiä kysymyksiä on saanut kysyä”, Havela kertoo.
Kemijoki Oy:ssä hänen työnkuvaan kuuluu muun muassa vesivoimalaitosten konetekniset järjestelmät ja niiden kunnossapito sekä kunnossapidon kehittäminen. Ensimmäinen kuukausi on kulunut uusiin työtehtäviin perehtymisessä, ja perusteellinen perehtyminen tulee jatkumaan myös lähitulevaisuudessa.

Havela on kuitenkin ehtinyt kokea jo jotain mieleenpainuvaa. Hänelle jäi erityisesti mieleen vierailu Kymijoella sijaitsevalla Inkeroisten voimalaitoksella ja sen vuonna 1922 rakennetulla valssipadolla, jota kunnostetaan parhaillaan.

”Oli hienoa nähdä niin ainutlaatuinen ja vanha pato”, Havela sanoo.

Syksyn aikana joukkomme täydentyy vielä sähkötekniikan sekä pato- ja maaomaisuusasiantuntijalla. Kemijoki Oy toivottaa uudet työntekijät lämpimästi tervetulleiksi!


Lue lisää