Kemijoki Oy:n kausityöntekijät: Lieksan Vaskiviikosta tekoälyn opettamiseen

Kemijoki Oy tarjosi tänäkin kesänä töitä yhtiöllämme Rovaniemellä sekä tukemalla jokivarsien yhteisöjä.

Filosofian tohtori ja matemaatikko Matti Nuortio on työskennellyt kesän data-analytiikan parissa Kemijoki Oy:llä ja ollut tiiviisti mukana datan hyödynnettävyyttä kehittävässä projektissa. Nuortio päätyi Kemijoki Oy:lle työharjoittelijaksi osana AnalyticsPro-nimistä rekrytoivaa koulutusohjelmaa. Ohjelmassa pyritään lisäkouluttamaan eri alojen asiantuntijoita yritysten tarpeisiin.

Kuultuaan kurssilla teollisuusyritysten tarpeista palkata data-analyytikkoja, Nuortio päätti hakea nuoruuden kesätöistä tutusta yhtiöstä harjoittelupaikkaa. Nuortion ajoitus oli oiva, sillä Kemijoki Oy etsi kesäksi juuri data-analytiikan osaajaa.

Nuortio on päässyt tiiviisti mukaan suunnittelemaan projektia, johon liittyy tilastollinen hahmontunnistus Kemijoki Oy:n jo olemassa olevasta datasta. Tilastollisessa hahmontunnistuksessa datasta pyritään löytämään hyödynnettäviä piirteitä, jotka voidaan sitten syöttää esimerkiksi hermoverkkojen tai tekoälyn pureskeltaviksi.

”Jos halutaan vaikka opettaa tekoälyä tai sensoreita luokittelemaan aineistoa, niin tilastollinen hahmontunnistus on siihen yksi tapa,” Nuortio kertoo.

Kemijoki Oy oli Nuortiolle jo ennestään tuttu

Projektin esitöissä Nuortio on keskittynyt analytiikan hyödyntämismahdollisuuksien selvittämiseen.

”Olen ollut mukana suunnittelemassa prosessidatan parempaa hyödyntämistä. Olen esimerkiksi laatinut muistioita ja osallistunut yhteistyökumppaneiden kartoitukseen”, Nuortio kertoo.

Kyseessä ei ole Nuortion ensimmäinen kesä Kemijoki Oy:llä, sillä hän on työskennellyt yhtiössä kesätyöntekijänä myös monen monta vuotta aiemmin. Mikä yhtiössä on vuosien saatossa muuttunut?

”Kemijoki Oy on nykyisin paljon pienempi kuin aiemmin, mutta tietyt asiat ovat pysyneet samoina parin kymmenen vuoden jälkeenkin. Paikka on ollut mukava.”

”Olen päässyt näkemään miltä yhtiö tänä päivänä näyttää ja miten Kemijoki Oy:n kaltainen pieni asiantuntijaorganisaatio toimii. Yhtiön toimintahan on kuitenkin suurta”, Nuortio kertoo.

Kilpailukoordinaattorin apuna Lieksan Vaskiviikolla

Osana jokivarsien yhteisöjen kanssa tehtävää yhteistyötä avustamme paikallisia tapahtumia ja järjestöjä. Tänä kesänä Kemijoki Oy tuki projektityöntekijän palkkausta Lieksan Vaskiviikolle. Jo 40. kertaa järjestettävään tapahtumaan saapuu useita vaskipuhallinyhtyeitä ja artisteja ympäri maailmaa, tänä vuonna jopa Japanista asti.

Näin laajaa tapahtumaa varten tarvitaan suuri joukko projektityöntekijöitä, jotka auttavat tapahtuman käytännön järjestelyissä.

”On välttämätöntä, että Vaskiviikon aikana meillä on projektityöntekijöitä erilaisissa avustustehtävissä”, kertoo Anu Laakkonen, Lieksan Vaskiviikon festivaalijohtaja.

Kemijoki Oy:n tukema projektityöntekijä toimi tapahtuman osana järjestettävän kansainvälisen pasuunakilpailun kilpailukoordinaattorin avustajana.

Laakkonen arvelee työpaikan merkityksen olevan paikalliselle nuorelle suuri.

”Paikan merkitys nuorelle on totta kai tärkeä. Avustajan työ on haasteellista, kansainvälisessä työympäristössä tapahtuvaa työtä. Tapahtuma on kansainvälisyydeltään ainutlaatuinen Lieksassa”, Laakkonen sanoo.

Myös yhteistyö Kemijoki Oy:n kanssa sujui hyvin.

”Prosessi toimi erittäin hyvin. Kemijoki Oy:llä on verkossa lomake, jota kautta lähetimme tukihakemuksen. Asia eteni Lieksan- ja Kymijoen aluepäällikkön kanssa. Oli mukavaa, että yhtiön puolelta kysyttiin, mihin tukea tarkalleen tarvitaan”, Laakkonen kertoo.


Lue lisää