Kemijoki Oy myy alueverkon ja Lapin Sähköverkko Oy:n osakekannan Carunalle

Kemijoki Oy on solminut sopimuksen alueverkon ja Lapin Sähköverkko Oy:n osakekannan myynnistä Carunalle. Lapin Sähköverkko on Kemijoki Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka toimialana on sähköverkkoliiketoiminta. Yhtiö on tähän asti vuokrannut Kemijoki Oy:n omistaman alueverkon. Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoon keskittyvä yritys.

”Tarkastelimme Lapin Sähköverkon liiketoimintaa ja tulevaisuuden näkymiä osana Kemijoki Oy:tä. Sähköverkkoliiketoiminta on lähellä meitä, muttei nykyisin kuitenkaan enää ydinliiketoimintaamme. Carunalla on puolestaan erityistä osaamista sähkönsiirrosta ja se keskittyy sekä ylläpitämään että kehittämään sähköverkkoja pitkäjänteisesti. Tämä on jälleen kasvuliiketoiminnan luomista Lappiin”, kertoo Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

”Kaupan myötä omistukseemme siirtyvä verkko on luonteva laajennus nykyiseen sähköverkkoomme, joka jo tälläkin hetkellä ulottuu Lappiin. Saamme hoidettavaksemme teknisesti hyvässä kunnossa olevan ja hyvin hoidetun verkon. Nyt hankitun verkon käyttötoiminta, ylläpito ja kehitys ovat jatkossa osa ydinliiketoimintaamme. Caruna keskittyy sähkönsiirtoon, josta meillä on yli sadan vuoden kokemus”, sanoo Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen.

Kaupan myötä Carunalle siirtyi yhteensä noin 150 kilometriä suurjänniteverkkoa Kemijoen ja Kitisen varrelta. Osana Carunaa Lapin Sähköverkon toiminnasta ja Kemijoki Oy:n omistuksessa olleesta alueverkosta tuli osa isompaa kokonaisuutta. Carunan tavoitteena on ammattimaisen omaisuudenhallinnan avulla kehittää verkkoa siten, että se palvelee Lapin Sähköverkon asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätietoja:

Tuomas Timonen
Toimitusjohtaja, Kemijoki Oy
Puhelin 050 386 0448
Sähköposti tuomas.timonen@kemijoki.fi 

Ari Koponen
Toimitusjohtaja, Caruna
Puhelin 050 453 1254
Sähköposti ari.koponen@caruna.fi

www.www.kemijoki.fi 
Kemijoki Twitterissä: https://twitter.com/KemijokiOy
Tilaa Kemijoki Oy:n Lieke-uutiskirje: http://kemijoki-oy.mailpv.net/

Kemijoki Oy on Suomen merkittävin vesivoiman tuottaja. Yhtiö omistaa 20 vesivoimalaitosta, joista 16 sijaitsee Kemijoen vesistöalueella, kaksi Lieksanjoessa ja kaksi Kymijoessa. Lisäksi se säännöstelee Lokan ja Porttipahdan tekojärviä sekä Kemijärveä ja Olkkajärveä. Voimalaitosten kokonaisteho ylittää 1 100 MW. Vuonna 2014 yhtiön vesivoimalaitokset tuottivat sähköenergiaa yhteensä 4 126 gigawattituntia, mikä oli noin kolmannes kotimaisesta vesivoimalla tuotetusta sähköstä. Lisätietoja: www.www.kemijoki.fi

Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoon keskittyvä yritys, joka vastaa 650 000 yksityis- ja yritysasiakkaan sähkönjakelusta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla, Lapissa sekä Satakunnassa. Carunassa työskentelee noin 310 henkilöä ja yhtiö työllistää suoraan yhteensä 1 800 työntekijää eri puolilla Suomea. Caruna panostaa vahvasti säävarman verkon rakentamiseen ja investoi vuosittain noin 150 miljoonaa euroa sähköverkon kehittämiseen. Carunan omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %). Lisätietoja: www.caruna.fi

Lapin Sähköverkko Oy on Kemijoki Oy:n 100 prosenttisesti omistama tytäryhtiö, jonka toimialana on sähköverkkoliiketoiminta sähkömarkkinalain tarkoittamassa laajuudessa. Yhtiö on vuokrannut Kemijoki Oy:n omistaman 110 kilovoltin (kV) alueverkon. Alueverkossa on neljä asiakasta kymmenessä liittymispisteessä. Se koostuu kolmesta yhteensä 116 kilometrin pituisesta johdosta ja neljästä sähköasemasta. Vuonna 2014 sähkön tuotannon ja kulutuksen kokonaismäärä alueverkossa oli 483 gigawattituntia. Yhtiön liikevaihto oli 2,3 miljoonaa euroa vuonna 2014.


Lue lisää