Kemijoella poikkeuksellisen heikot jokijäät: Jäällä liikkujien on syytä olla varovaisia

Tavallista lämpimämpi talvisää vaikuttaa jään laatuun ja paksuuteen sekä sen kantokykyyn. Pohjois-Suomessa lauha alkutalvi tarkoittaa sitä, että joilla ja virtapaikoissa on vaarallista liikkua.

Jää on haurasta ja voi muuttua pettäväksi hyvinkin nopeasti.

”Jäätilanne on koko Kemijoen matkalta aiempia vuosia heikompi. Marraskuun pakkaset jäähdyttivät, mutta eivät jäädyttäneet Kemijokea. Sää- tai jäätilanteeseen ei ole odotettavissa suurta muutosta vuoden 2020 ensimmäisten viikkojen aikana”, toteaa Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela.

Jokijään heikkouteen vaikuttaa lämpimistä ilmoista johtuva teräsjään ohut kerros. Tukeva teräsjää kantaa jäällä liikkujia. Virtapaikoissa, kuten Rovaniemen keskustan alueella, jää voi kuitenkin olla ohutta ja haurasta läpi talven.

Säätövoiman tehokas tuottaminen talven aikana vaatii vahvat jääkannet, ja hyvät jääkannet ovat virkistysmielessä tärkeitä myös jokivarren asukkaille. Nyt tilannetta tarkkaillaan ja jääkansia pyritään vahvistamaan rajoituksilla pakkasten saapuessa uudelleen.

”Olemme mukana Rovaniemen kaupungin vetämässä jokijääturvallisuuden ympärillä toimivassa verkostossa. Ylläpidämme ja kehitämme turvallisuutta jakamalla tietoa ja hyviä käytänteitä verkoston ja muiden kumppaneidemme kanssa. Pyrimme säätelemään juoksutuksia niin, että jokijäät olisivat mahdollisimman tukevat”, kertoo Heikki Poikela.

Lisätietoa
Ympäristöhallinnon ajantasaiset jäätiedot
Rovaniemi tiedottaa Rovaniemen keskustan jokijäät ovat koko talvikauden vaarallisia
Kemijoki Oy:n aiempi uutinen Talvivalmistelut käyvät kiivaimmillaan voimalaitoksillamme

Heikki Poikela
Kemijoki Oy, Käyttöpäällikkö
Puhelin 020 703 4469
Sähköposti heikki.poikela@kemijoki.fi


Lue lisää