Kalasydän on lupaava vaelluskalaratkaisu

Kemijoella Taivalkosken voimalaitoksella pilotoitiin heinä‒syyskuussa Kalasydän-järjestelmää, jossa vaelluskalat siirtyvät veden virtausta hyödyntäen putkistoa pitkin padon yli. Ensimmäiset lohikalat ohittivat padon elokuun alkupuolella, kun laitteiston ylösajo ja virittäminen täyteen toimintakuntoon saatiin vaativissa olosuhteissa valmiiksi.

”Laitteisto toimii Taivalkoskella hyvin ja kalat ovat hyvässä kunnossa siirryttyään järjestelmää pitkin padon yli. Kesän pilotin perusteella Kalasydän on lupaava vaelluskalaratkaisu”, toteaa Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Luonnonvarakeskus tarkasti Kalasydäntä pitkin siirtyneiden kalojen kunnon ja merkkasi ylisiirtyneitä kaloja. Kalasydämessä kävi yli 300 lohikalaa, joista osan voitiin antaa jatkaa matkaa kohti ylävirtaa sen jälkeen, kun lupaviranomainen ilmoitti elokuussa, ettei Kalasydän hydraulisena kalatienä tarvitse ylisiirtolupaa.

Rovaniemeläisen Kalasydän Oy:n järjestelmää pilotoitiin jo kesällä 2018 Isohaaran voimalaitoksella. Tänä kesänä se on ollut käytössä myös Österdalälven-joella Ruotsissa. ”Ensi kesänä Kalasydän jatkaa Taivalkoskella ja pääsemme aloittamaan toiminnan heti kevättulvan jälkeen”, kertoo Magnus Breitenstein Kalasydän Oy:stä.

Raportti Taivalkosken Kalasydän-hankkeen tuloksista julkaistaan kokonaisuudessaan marraskuussa.

Lisätietoja
Ympäristöpäällikkö Erkki Huttula
Kemijoki Oy
Sähköposti erkki.huttula@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4431

Magnus Breitenstein
Kalasydän Oy
Sähköposti magnus@kalasydan.fi
Puhelin 040 558 1036


Lue lisää