Isohaaran kalatien pyyntilaitteistolle kootaan rahoitusta

Lohijokitiimi ry, Kemijoki Oy ja PVO-Vesivoima Oy ovat solmineet aiesopimuksen yhteistyöstä. Yhteisenä tavoitteena on rahoituksen hankkiminen Isohaaran voimalaitoksen kalatien kehittämistyölle.

Mikäli rahoitus kokonaisuutena järjestyy, niin Isohaaran vanhemman kalatien eli Vallitunsaaren kalatien toimivuutta parannetaan. Kalatiehen rakennettaisiin pyyntilaitteisto, josta vaelluskaloja voidaan ylisiirtää voimalaitoksen yläpuolisille lisääntymisalueille.

Isohaaran Vallitunsaaren kalatien pyyntilaitteistoa varten on jo olemassa suunnitelma. Se valmistui Askel Ounasjoelle 4 -hankkeessa keväällä 2015. Laitteiston hankinta ja asentaminen on alustavien arvioiden mukaan kustannuksiltaan lähes miljoonan euron hanke. Näin ollen rahoitusta on tarpeen koota useista eri lähteistä. Lähtökohta on, että hankkeen omarahoitusosuudesta vastaisivat PVO-Vesivoima Oy ja Kemijoki Oy yhteisvastuullisesti.

Isohaaran voimalaitoksen omistaa PVO-Vesivoima Oy. Vallitunsaaren kalatien kehittäminen ja mahdollisen pyyntilaitteiston toteutus ovat osa vaelluskalojen palauttamiseksi Kemi- ja Ounasjokiin tehtävää työtä. Pyyntilaitteisto edesauttaisi myös nahkiaisen ylisiirtoja.

Lisätietoja

Lohijokitiimi ry
toiminnanohjaaja Jukka Viitala, puhelin 0400 880 358, sähköposti jukka.viitala@hotmail.fi

Kemijoki Oy
ympäristöpäällikkö Erkki Huttula, sähköposti erkki.huttula@kemijoki.fi

PVO-Vesivoima Oy
ympäristöpäällikkö Aaro Horsma, puhelin 050 303 8661, sähköposti aaro.horsma@pvo.fi


Lue lisää