Investointiprojektit mahdollistavat joustavan sähköntuotannon ja säätökyvyn – hankkeissa tarvitaan monipuolista vesisähköosaamista ja yhteistyötä
Toteutamme voimalaitoksillamme monentyyppisiä korjaus- ja kehityshankkeita, joilla ylläpidämme ja kehitämme vesisähkön tuotannon turvallisuutta, käyttövarmuutta ja kustannustehokkuutta. Pääosan investoinneista muodostavat koneistoihin, patoihin, rakennuksiin ja sähköjärjestelmiin liittyvät peruskorjaukset ja korvausinvestoinnit. Investoinneista vastaava johtaja Heikki Kusmin ja Inkeroisten sähköjärjestelmien uudistamishankkeen projektipäällikkö Juho Tuominiemi kertovat, miten monivuotiset hankkeet etenevät esisuunnittelusta toteutukseen ja käyttöönottoon.
Ylläpidämme tuotantojärjestelmän investoinneilla korkeaa käytettävyyttä. Näin koneistot tuottavat vesisähköä mahdollisimman joustavasti ilman ennakoimattomia keskeytyksiä. Investointiprojektit ovat osa Kemijoki Oy:n pitkän aikavälin investointisuunnitelmaa.
”Meillä on tulevista hankkeistamme 10–15 vuoden näkymä, jonka pohjalta projektit etenevät tarkempaan suunnitteluun. Ajoitamme investointimme kannattavuus-, kunto- ja riskiperusteisesti. Yksittäisten hankkeiden toteutus priorisoidaan muun muassa ajankohtaisten tarpeiden ja kohteiden kuntoarvioiden mukaan”, kuvaa Kemijoki Oy:n investoinneista vastaava johtaja Heikki Kusmin.
Kehitämme voimalaitoskoneistojen modernisointihankkeissa järjestelmien turvallisuutta ja parannamme voimalaitosten hyötysuhdetta, käytettävyyttä ja automaatiota. Uusissa järjestelmissä kiinnitämme huomiota erityisesti energiatehokkuuteen ja digitalisaation edistämiseen. ”Huomioimme hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa investoinnin koko elinkaaren”, Heikki toteaa, ja jatkaa: ”Toimintaketjussa korostuu vastuullinen toteutus. Selvitämme esimerkiksi laajasti hankkeiden vaikutukset ympäristöön, ja korostamme valinnoissamme ympäristöystävällisyyttä ja soveltuvuutta kyseiseen kohteeseen.”
Yksi Kemijoki Oy:n ajankohtaisista hankkeista on Kymijoen varrella Kouvolan Anjalankoskella sijaitsevan Inkeroisten voimalaitoksen sähköjärjestelmien uudistamisprojekti, joka on parhaillaan käyttöönottovaiheessa. Kulttuurihistoriallisesti arvokas Inkeroisten voimalaitos on valmistunut vuonna 1922.
”Uudistamme Inkeroisten sähköjärjestelmiä, ja uusimme voimalaitoksen generaattoreiden suojaus- ja tahdistusjärjestelmät, generaattorikytkinlaitoksen ja sähkönsiirtoyhteyden kantaverkkoon. Osana sähkönsiirtoreitin rakentamista Anjalankosken sähköasemaa on laajennettu ja aseman läheisyyteen on rakennettu uusi sähköasemarakennus. Projektin myötä Inkeroisten sähkönsyöttö yhdistyy kantaverkkoon Anjalankosken sähköaseman kautta”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Juho Tuominiemi.
Monivuotiset hankkeet etenevät esiselvitys-, suunnittelu-, hankinta- ja toteutusvaiheista käyttöönottoon
Pienemmän mittaluokan korvausinvestoinnit ovat tyypillisesti kestoltaan yhden tai kaksi vuotta. Laajempien peruskorjausten toteutus kestää yleensä kolmesta neljään vuotta. Alkavat hankkeet käyvät ensin läpi esisuunnitteluvaiheen ja toteutettavuusselvityksen, minkä jälkeen hanke siirtyy hankinta- ja toteutusvaiheeseen.
”Esimerkiksi voimalaitoskoneistojen peruskorjauksissa toteutamme esisuunnittelun ja kannattavuuslaskelmien tueksi kunto- ja tarvekartoituksia peruskorjauksen ajoituksen, laajuuden ja yksityiskohtien tarkentamiseksi. Kilpailutuksen ja hankintapäätöksen jälkeen hanke siirtyy toteutusvaiheeseen”, Heikki kuvaa hankkeiden etenemistä.
Inkeroisten hankkeen käyttöönotto on edennyt koekäyttövaiheeseen, jossa testataan uusien järjestelmien oikea ja turvallinen toiminta sekä pidetään käyttökoulutus. ”Inkeroisten hankkeen kokonaiskesto on suunnittelu- ja toteutusvaiheet mukaan lukien noin kolme vuotta. Aloitimme hankkeen esisuunnittelun keväällä 2022, ja kaksiosaisen työmaan toinen vaihe käynnistyi viime kesänä”, Juho avaa.
Hankkeissa tarvitaan laaja-alaista osaamista ja yhteistyötä
Investointiprojektit edellyttävät monipuolista vesivoiman erityispiirteiden tuntemusta ja eri alojen osaajia. Koko toimintaketju toteutetaan yhteistyössä urakoitsijoiden ja kumppaneidemme kanssa. Investointiprojekteissa on mukana suuri joukko kemijokilaisia, esimerkiksi sähkö- ja konetekniikan ammattilaisia, automaatio- ja tietoliikennetekniikan järjestelmäosaajia sekä rakennusteknisiä asiantuntijoita.
Inkeroisten investointiprojekti on toteutettu yhdessä useiden yhteistyötahojen kanssa. Kemijokilaisten ohella hankkeen toteutukseen ovat osallistuneet muun muassa sähköjärjestelmien uudistusten pääurakoitsija, automaation muutostöiden toimittaja, kantaverkkoyhtiö sekä Kymijoen alueen voimalaitosten paikalliskäytöstä ja kunnossapidosta vastaava kumppanimme Stora Enso.
”Olemme toteuttaneet hankkeen tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa, joka on suojellut Inkeroisten voimala-alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. Haastavat rakennustekniset työt vanhoissa rakennuksissa edellyttävät huolellista suunnittelua. Projektiryhmässä on ollut alusta asti mukana rakennustekninen asiantuntija. Vaativassakin toimintaympäristössä työt sujuivat hyvin, ja Inkeroisten voimalaitoksen turvallisuus ja tuotantovarmuus on jälleen varmistettu pitkälle tulevaisuuteen”, Juho päättää.
Lisätietoja
Heikki Kusmin
Johtaja, investoinnit
Kemijoki Oy
Sähköposti heikki.kusmin@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4416
Juho Tuominiemi
Sähkötekninen suunnittelija
Kemijoki Oy
Sähköposti juho.tuominiemi@kemijoki.fi
Puhelin 020 703 4420