Historian havinaa Ankkapurhan koskella

Kouvolassa, Kymijoen rannoilla on ollut asutusta esihistoriallisista ajoista saakka. Rantojen lehtisekametsät ja kalaisat joet houkuttelivat ihmisiä jo 8000–5000 eaa. Yksi näistä yli 200 esihistoriallisen ajan asuinpaikoista sijaitsee Ankkapurhan koskella, jolla on myös kaksi Kemijoki Oy:n voimalaitosta.

Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone käynnistyi Inkeroisissa 1800-luvun lopussa. Vuonna 1887 Tampereen Pellava- ja Rauta-Teollisuus Oy hankki kosken itärannan puuhiomon voimalaitoksineen. Yhtiö halusi padota koko kosken, mutta puolet vesivoimasta kuului Suomen senaatin omistamalle Anjalan kartanolle. Lopulta yhtiö ja valtio hakivat rakennuslupia vesivoimalaitoksille. Inkeroisen voimalaitos kosken itärannalla rakennettiin 1920-luvulla. Länsipuolen Anjalan voimalaitoksen rakennustyöt aloitettiin vuosikymmeniä myöhemmin.

Kesäturistille teollisuushistoriaa ja modernia arkkitehtuuria

Ankkapurhan teollisuusmuseossa vierailijat voivat tutustua Suomen metsäteollisuuden historiaan ja tehtaan työntekijöiden arkeen. Astu sisään 1900-luvun työläisperheen kotiin ja tutustu konttoriin vierailemalla Museo Warpusessa tai pistäydy Stora Enson kartonkimuseossa. Alvar Aalto taas on jättänyt kädenjälkensä alueen 1930- ja 1950-luvulla rakennettuihin asuin- ja toimistorakennuksiin.
Tänä kesänä Ankkapurhan kulttuuripuistossa järjestetään yli 50 tapahtumaa. Alueella toimii ympäri vuoden myös Anjalan nuorisokeskus, joka järjestää luonto- ja kulttuuriohjelmaa ryhmille. Halutessasi pääset retkelle vieläkin kauemmas historian havinaan. Pienen kävelymatkan päässä sijaitsee vuonna 1756 valmistunut Anjalan ristikirkko ja 7 000 vuotta vanhoja kivikautisia asuinpaikkoja.


Lue lisää