Energiatietoiskuja koululaisille
Keväisin käy kutsu Energiapolarille, Rovakairalle ja Kemijoki Oy:lle tulla kouluihin kertomaan 9-luokkalaisille energia-asioista. Myös vesivoimalaitoksilla ovat luokkaretkeläiset jokakeväisiä vieraita.
Toni Semenoja, Juha-Pekka Holm ja Anu Pesonen ovat jo rutinoituneet vetämään 45 minuutin oppitunnin. Ensin kerrotaan, kuinka sähköä tuotetaan vesivoimalla, sitten miten sen jakelu tapahtuu ja lopuksi annetaan ohjeita kuinka energiaa voidaan säästää. Samalla valaistaan jatko-opintoja suunnitteleville koululaisille, millaista energiayhtiössä olisi työskennellä.
Napapiirin yläasteella käy luokka toisensa jälkeen energiainfossa päivän aikana. Tänä vuonna ehdoton vetonaula oli Kemijoki Oy:n sähköauto, jonka Marko Norvapalo oli ajanut koulun pihalle.
”Onko se hiljainen?”, kysyvät pojat ja kehottavat käynnistämään auton. Marko sanoo, että koko ajan käynnissä on, eikä pihaustakaan kuulu. Auto ja sen ominaisuudet kiinnostavat opettajia ja oppilaita.
Välillä heitetään pikkulenkki, että saa tuntumaa kyydissä oloon. Marko yllättää yleisönsä avaamalla auton takakontin, johon hän on virittänyt vesivoimalaitoksen pienoismallin ihmeteltäväksi. Siihenkin on napattu sähkö autosta ja turbiini pyörii havainnollisesti yleisönsä edessä.
Sähköauto keräsi uteliaita Napapiirin yläasteen pihalla.
Pirttikosken laitosmiehet antavat käytännön tuntumaa vesivoimaan
Heti seuraavana päivänä alkaa bussiralli Pirttikosken voimalaitoksella. Laitosmiehet järjestelevät työnsä uudestaan, jotta ehtivät koululaisbussia vastaan.
He osaavat kertoa käytännönläheisesti, miten sähkö vesivoimalaitoksella syntyy, eivätkä teknisistä yksityiskohdistakaan kiinnostuneet jää vastauksia vaille, sillä nämä miehet tuntevat laitoksen kuin omat taskunsa.
Erik Hirsivaara ja Antti Pekkala räätälöivät esitystään, että se olisi koululaisia kiinnostava. Munkki ja limu kiinnostaa aina ja 60 metrin syvyydessä oleva koneasema Manalan virtoineen kiehtoo kaikkia kävijöitä.
Kolme laitosmiestä asettuu asemiinsa ja yksi monista kierroksista voi alkaa. Pelkästään tällä viikolla laitoksella käy pari sataa koululaista.
Anu Pesonen