Designkilpailussa ideoidaan uusia palveluja Lapin ikääntyville asukkaille

Arctic Design Week ja Kemijoki Oy järjestävät yhteistyössä designkilpailun, jossa etsitään hyvän elämän edellytyksiä Lapin kylissä. Kilpailuun osallistuvat opiskelijat muotoilevat yhdessä kylien asukkaiden kanssa palveluita, jotka tukevat erityisesti ikääntyvien hyvää elämää. Kilpailu huipentuu 16.2. alkavalla designviikolla.

Kilpailun tavoitteena on kehittää Kemijoen jokivarren kyläyhteisöjä yhdessä asukkaiden kanssa. Erityisesti haluamme löytää uusia ideoita ikäihmisten hyvän elämän mahdollistamiseksi Lapissa ja laajemminkin arktisella alueella”, kertoo kilpailun tuottaja Päivi Tahkokallio Tahkokallio Design+ Oy:stä.

Palvelumuotoilukilpailun tiimeissä on useiden alojen opiskelijoita Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun eri koulutusohjelmista. Opiskelijat edustavat mm. muotoilukoulutusta, sosiologiaa, gerontologiaa, fysioterapiaa, matkailua, tietotekniikkaa ja kasvatustiedettä. Neljä kilpailutiimiä kehittää palveluja Lapissa sijaitsevalle nimikkokylälleen. Mukana ovat Kemijoen varren kylät Autti, Hirvas, Juujärvi ja Oikarainen. Kylien asukasmäärä vaihtelee sadasta seitsemäänsataan, ja useimmissa kylissä valtaosa asukkaista on jo nyt yli 60-vuotiaita.

Tiimit työskentelevät nimikkokylänsä kanssa kuukauden ajan. Kilpailu huipentuu Rovaniemellä keskellä Arctic Design Weekiä 18. – 19. helmikuuta 24 tunnin mittaiseen loppurutistukseen, jossa Suomen parhaat muotoilutoimistot Creadesign, Diagonal, Muotohiomo ja Palmu tukevat tiimejä palvelukonseptin muotoilemisessa valmiiksi. Sitä edeltää opiskelijatiimien, muotoilutoimistojen ja tuomariston jäsenten vierailu kilpailun kylissä tiistaina 17.helmikuuta. Kansainvälisen tuomariston jäsenet edustavat vahvaa arktisen alueen ja muotoilun osaamista, ja osallistumisensa on vahvistanut muun muassa Surya Vanka, Microsoftin Director of User Experience Yhdysvalloista.

Kilpailun tulokset julkistetaan 19.2.2015 iltapäivällä. Kilpailu käydään avoimen suunnittelun periaatteella ja kilpailussa syntyneet palvelukonseptit ovat kenen tahansa hyödynnettävissä.

Taustalla kasvava kiinnostus arktisia alueita kohtaan ja väestön ikääntyminen

Kansainvälinen poliittinen ja taloudellinen kiinnostus arktista aluetta kohtaan on viime vuosien aikana kasvanut huimasti. Jäämerta ympäröivä arktinen alue on laajuudeltaan noin kymmenen kertaa Euroopan kokoinen, vaikka koko alueella asuu vain neljä miljoonaa ihmistä. Suomen arktisimmalla alueella, Lapissa, on asukkaita vajaat 200 000 ja sen infrastruktuuri on arktisen alueen paras.

Väestön ikääntymiskehitys on Lapissa muuta maata nopeampaa, ja niukka väkiluku ja pitkät etäisyydet tuovat omat haasteensa. Alueen työttömyysaste on muuta Suomea korkeampi ja nuoret joutuvat usein lähtemään muualle etsimään tulevaisuuttaan, vaikka sen enempää nuoret kuin ikääntyvätkään eivät haluaisi jättää kotiympäristöjään. Kilpailun tavoitteena onkin etsiä palvelumuotoilun avulla keinoja, jotka tekevät hyvästä elämästä mahdollista Lapin kylissä myös tulevaisuudessa.

Tietoa Hyvä elämä kylissä -designkilpailusta:

 • Hyvä elämä kylissä -designkilpailu käydään 14.1.–19.2.2015. Kilpailussa etsitään erityisesti ikääntyvien asukkaiden hyvää elämää kylissä mahdollistavia uusia palvelukonsepteja.
 • Kilpailussa on mukana neljä Kemijokivarren kylää: Autti, Hirvas, Juujärvi ja Oikarainen.
 • Kilpailun opiskelijat tulevat Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun eri koulutusohjelmista.
 • Kilpailun järjestävät yhteistyössä Kemijoki Oy ja Arctic Design Week, www.www.kemijoki.fi, www.arcticdesignweek.fi
 • Juryn kokoonpano:
  • Tuula Jäppinen, innovaatioasiantuntija, Kuntaliitto
  • Satu Miettinen, professori, Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta
  • Tuomas Timonen, toimitusjohtaja, Kemijoki Oy
  • Surya Vanka, Director of User Experience, Microsoft US sekä Chair of IDSA 50 yr’s conference
 • Jos haluat tulla seuraamaan kilpailua, hyvä ajankohta on tiistaina 17.2., jolloin opiskelijat vierailevat nimikkokylässään. Kilpailun tulokset julkistetaan torstaina 19.2.

Lisätietoa:

 • Kilpailun tuottaja Päivi Tahkokallio, toimitusjohtaja, Tahkokallio Design+ 
 • Tarja Zitting-Huttula, johtaja, yritysvastuu, Kemijoki Oy, 020 703 4414, tarja.zitting-huttula@kemijoki.fi
 • Jonna Häkkilä, teollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto 
 • Kylien yhteyshenkilöt:
  • Hirvaan kylä: Sirkka Liisa Peteri ja Satu Söderlund 
  • Auttin kylä: Arto Harju-Autti 
  • Juujärven kylä: Tuulikki Juujärvi
  • Oikaraisen kylä: Rauno Rantaniemi

Lähde: Arctic Design Week


Lue lisää