Auttin kalatien vihkiäisiä vietettiin aurinkoisessa säässä

Auttin kalatien rakentamisprojekti on ollut vaiheikas, ja viime viikon lauantaina päästiin vihdoin juhlimaan kalatien vihkiäisiä. Vihkiäistilaisuuden järjesti Auttin kalaveden osakaskunta ja paikalle saapui noin 150 henkilöä. Lähes 100 metrin mittainen kalatie sijaitsee Kemijoen uomassa Auttin kauneuspadolla.

Tilaisuuden aluksi juhlaväki kokoontui kalatielle katsomaan kalatien luukkujen avaamista. Lapin ELY-keskuksen kalatalousjohtaja Pentti Pasanen, Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula sekä Kalatalouden Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Maria Maijala päästivät veden virtaamaan kalatiehen.

Kylätalolla järjestetyssä juhlatilaisuudessa kuultiin useita puheenvuoroja projektissa mukana olleilta yhteistyötahoilta.

Suomen kalatalouden keskusliiton puheenjohtaja Eeva-Maria Maijala piti kalatien avaamista historiallisena ja merkittävänä tapauksena ja kiitti puheessaan etenkin osakaskuntaa, joka alkoi itse aktiivisesti tehdä töitä kalatien rakentamiseksi.

Timo Harju-Autti Auttin kalaveden osakaskunnasta kertoi, että kalatien tavoitteena on vahvistaa luontaista kalakantaa. ”Kun kalat nousevat jokeen, istutustarve vähenisi. Toivomme että Auttijoesta tulee hyvä kalastusalue ja sitä myötä myös alueen matkailu- ja virkistyskäyttö saa uutta virtaa. Tässä projektissa on ollut monenlaisia vaiheita, ja nyt on helpottunut olo, kun kaikki on valmista. Yhteistyö ELY-keskuksen ja Kemijoki Oy:n kanssa on mennyt erittäin hyvin.”

Myös Kemijoki Oy:n Tarja Zitting-Huttula kiitteli osakaskuntaa: ”Auttin kalatie on erinomainen esimerkki aikaansaavasta yhteistyöstä. Rahoittajan kannalta on merkityksellistä, että tekemisellä on kaikissa tilanteissa selkeä vastuunottaja. Osakaskunta on hoitanut roolinsa hienosti. Tällaisella yhdessä tekemisellä ja avoimuudella saadaan asioita aikaiseksi.”

Tilaisuuden päätteeksi juhlavieraat maistelivat kalakeittoa ja muistelivat yhdessä Auttijoen vaiheita.

Nyt jäämme seuraamaan, miten kalatie lähtee toimimaan käytännössä eli kuinka paljon sen kautta nousee kaloja Auttijokeen.

Auttin kalatie

Kalatie tai kalaporras tarkoittaa padon yhteyteen rakennettavaa kulkuväylää, jota pitkin kalat pääsevät nousemaan jokeen padon ohi. Auttijoessa on muun muassa taimenia, harjuksia ja siikoja. Lisäksi kalatien rakentaminen antaa tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia kalateiden rakentamisesta.

Auttin kauneuspadon kalatie toteutettiin yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen ja Auttin kalaveden osakaskunnan kanssa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat lähes 180 000 euroa. Lapin ELY-keskus ja Kemijoki Oy vastasivat lähes kaikista rakentamiskustannuksista puoliksi. Myös Rapala-rahasto ja Keski-Kemijoen kalastusalue ovat avustaneet rakentamiskustannuksissa. Auttin kalaveden osakaskunta on kustannuksellaan hankkinut suunnitelmat ja luvat ja vastaa kalateiden ylläpidosta.


Lue lisää