Alvar Aallon suunnitteleman Lieksankosken voimalaitoksen julkisivun peruskorjaus valmistui

Marraskuussa 2018 valmistunut julkisivuremontti lisää Lieksankosken voimalaitoksen käyttöikää 40 – 50 vuotta. Kunnostimme rakennuksen ilmeen alkuperäiseen asuunsa voimalaitoksen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen ja tämän päivän vesivoimatekniikan huomioiden.

”Alvar Aallon suunnittelema voimalaitosrakennus on saanut takaisin arvoisensa kuosin. Olemme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä. Kun laitoksen toisen vesivoimakoneiston peruskorjaus saadaan ensi keväänä päätökseen, Lieksankoskella on erinomaiset ja arvokkaat puitteet tuottaa ilmastonmuutoksen hillintää tukevaa vesisähköä. Vesivoimalla on merkittävä rooli uusiutuvan ja päästöttömän energian tuotannossa”, toteaa Kemijoki Oy:n johtaja Heikki Kusmin.

Peruskorjauksen pääurakoitsija oli lieksalainen H&H Holding Oy. Hankkeen valvonnasta vastasi Suunnitteluryhmä Karrak Oy, sähköurakoinnista Maintpartner Oy, rakennus- ja arkkitehtisuunnittelusta ERAT arkkitehdit ja rakennesuunnittelusta insinööritoimisto Lauri Mehto Oy. Peruskorjaus suunniteltiin yhteistyössä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

”Lieksankosken voimalaitoksen peruskorjaus eteni suunnitellun aikataulun mukaan. Korvasimme esimerkiksi julkisivun ja sokkelin kalkkislammauksen hengittävällä silikaattipohjaisella pinnoitteella, vanhaa tekniikkaa käyttäen. Osin vuonna 1960 valmistunut rakennus oli yllättävän hyvässä kunnossa. Voimalaitoksen ikkunat ainoastaan maalattiin puupinnalta asti uudestaan. Ja alkuperäinen kuparikatto jäi paikattuna ja turvallisuutta lisäävillä lumiesteillä ja kulkusillalla varustettuna paikalleen”, toteaa asiantuntija Jari Kivelä Kemijoki Oy:stä.

Lieksankosken voimalaitoksen julkisivun peruskorjaus on osa Kemijoki Oy:n investointiohjelmaa, jolla varmistetaan kotimaisen vesivoiman saatavuus ja käyttövarmuus myös tulevaisuudessa. Julkisivu-urakan jälkeen on vuorossa Lieksankosken voimalaitoksen ykköskoneiston remontti, joka valmistuu huhtikuussa 2019. Lieksankosken kakkoskoneisto on peruskorjattu jo aikaisemmin. Koneistojen peruskorjaukset nostavat voimalaitosten energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä ja käyttöturvallisuutta.

Lisätietoa julkisivun korjaustöistä löydät täältä ja lisätietoa koneiston peruskorjauksesta täältä.


Lue lisää