Olet tässä: Uutiset > Sierilän haittojen kompensointeja esiteltiin rannanomistajille
     abc 

Sierilän haittojen kompensointeja esiteltiin rannanomistajille


Sierilän voimalaitoksen alapuolisen jokialueen toimenpidesuunnitelmaa esiteltiin rannanomistajille lokakuun lopulla. Kemijoki Oy:n edustajat tapasivat noin 100 henkilöä Oikaraisissa Kemilän uitonpirtissä kolmen esittelypäivän aikana.

Kemijoki Oy lähetti noin 300 kirjallista kutsua infopäiville. Ne oli osoitettu Sierilän voimalaitoksen ja Olkkakosken välisen alueen rannanomistajille. Tällä alueella vedenkorkeuden vaihtelun lisääntyminen voi aiheuttaa haittoja, kun voimalaitosta käytetään kulutuksen vaihtelujen mukaisesti.

Kiinteistökohtaiset esittelyt

Kemijoki Oy on laatinut jokialueelle toimenpidesuunnitelman, joka sisältää mm. erikoiskäyttöön otettujen rantojen suojausta, sekä kohennuksia veneenpito- ja rantautumispaikkoihin. Esittelypäivillä oli runsaasti kävijöitä. Kolmen päivän aikana yhtiön edustajat esittelivät kiinteistökohtaisesti suunnitelmia noin 100 rannanomistajalle. Tietoja suunnitelmasta on annettu kiinnostuneille myös puhelimitse.


Kimmo Severinkanagas (vas.) ja Sakari Pyhäjärvi Kemijoki Oy:stä esittelevät toimenpidesuunnitelmaa.

Yleisön pyynnöstä

"Halusimme järjestää tämän tilaisuuden, sillä viime tammikuisessa yleisötilaisuudessa Oikaraisen kylässä saimme kritiikkiä, kun Sierilän alapuolisen jokiosuuden haittojen vähentämisestä ei esitetty suunnitelmaa", valaisee maankäyttöteknikko Jouko Kenttälä sitä, kuinka vuorovaikutteinen suunnittelu käytännössä toimii.

Kesäkauden aikana on liikuttu maastossa ja tehty suunnitelmia ympäristönhoitotöistä. Kenttälä luonnehtii infotilaisuudessa käytyjä keskusteluja asiallisiksi, ja odotetusti eniten keskusteltiin rannansuojauksista. Myös vedenpinnan korkeuksia ja kala-asioita käsiteltiin. "Uskon, että tilaisuus selkiinnytti rannan asukkaille millaisia vaikutuksia ja toimenpiteitä on odotettavissa", toteaa Kenttälä.

Suunnitelma on toimitettu osaksi Sierilän voimalaitoksen lupakäsittelyä. Kemijoki Oy hakee parhaillaan Pohjois-Suomen ympäristölupavirastosta lupaa rakentaa Kemijoen pääuoman viimeinen voimalaitos Oikaraisen kylään.

Teksti: Anu Pesonen
Kuva: Jouko KenttäläSivun alkuunSivun alkuun